Prosta surówka z czerwonej kapusty

5/5 - (1 vote)

Prosta surówka z czerwonej kapusty

Pyszna i prosta surówka z czerwonej kapusty . Doskonała przystawka do obiadu , a do tego zdrowa i nie wymagająca żadnych umiejętności szefa kuchni 😉 U nas w domu surówki cieszą się średnią popularnością . Chłopcy dużo bardziej preferują warzywa gotowane , zapiekane lub przyrządzane na parze . No ale czasami trzeba urozmaicić i zrobić coś co dadzą radę przełknąć w formie surowej 😉 Ta surówka jest jedną z niewielu która ich nie przeraża i z bólem ale dają radę ją zjeść . Zaś jeśli chodzi o mnie , to ogólnie jest jedną z lepszych i ciekawszych pozycji z działu surówki . 

Składniki :
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 świeży ogórek gruntowy lub kawałek szklarniowego
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól , pieprz do smaku

Kapustę drobno i cieńko poszatkować , przełożyć do miski . Dodać do niej pokrojonego w cieniutkie plasterki ogórka , odsączoną z zalewy kukurydzę . Paprykę i cebule szalotkę także siekamy i dodajemy do reszty składników . Mieszamy , delikatnie ugniatając ,żeby warzywa zaczeły puszczać sok i zmiękły . Doprawiamy solą , miodem i pieprzem do smaku . Mieszamy z majonezem i możemy serwować z dowolnym daniem . Doskonała także sama , zaserwowana w świeżej chrupiącej bułce 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *