Przepiórcze jajka po szkocku

Przepiórcze jajka po szkocku

Przepiórcze jajka są bardzo zdrowe . Nadeszła jesień a to niestety oznacza , że za sprawą niskich temperatur nasze przepiórki zrobią sobie przerwę w produkcji jaj. Więc trzeba wykorzystać te ostatnie momenty i przygotować nieco pyszności z ich udziałem 😉  Jajka po szkocku to doskonała przekąska lub danie obiadowe . Niezwykle popularne w Angielskich pubach ,doprawiane dość dowolnie w zależności od gospodarza 😉  . Przepiórcze jajka nadają się do tej potrawy idealnie z uwagi na swoje niewielkie rozmiary . Bardzo łatwa i pyszna potrawa , polecam 😉

Składniki :
  • 20 jaj przepiórczych
  • 1 jajko kurze , małe
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 -3 strąki papryczek chilli w różnych kolorach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sól do smaku
  • maka pszenna do obtoczenia

Jajka przepiórki gotujemy . Czyli wrzucamy na wrzątek , czekamy 3 minuty , zlewamy i zalewamy zimną wodą na następne 3 minuty . Obieramy ze skorupek , to ta najmniej przyjemna czynność 😉 . Mięso z łopatki mielimy maszynką o drobnych oczkach dwukrotnie . Mieląc mięso od razu przepuszczamy przez maszynkę również papryczki chilli , obraną cebulę i czosnek .



Dodajemy sos worcester , jajko , sól do smaku i porządnie wyrabiamy przez dłuższy czas , aż do uzyskania jednolitej masy . Układamy na dłoni łyżkę mielonego i owijamy nim gotowane jajko przepiórcze formując zgrabne kulki . Obtaczamy w mące . Smażymy w głębokim oleju do momentu aż mięso nabierze złotego koloru . Podajemy na gorąco lub zimno z różnymi sosami , frytkami itp . Smacznego 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *