Rolada mięsna z białą kiełbasą -na kanapki

Rate this post

Rolada mięsna z białą kiełbasą- na kanapki

Pyszna domowa wędlina na kanapki , rodzaj rolady mięsnej . Rolada w przygotowaniu nie jest tak trudna jak się z pozoru wydaje i raz wykonana , następnym razem nie przysparza żadnych problemów . Bardzo smaczna na kanapkach , zalana galaretą lub podgrzana do obiadu z sosem chrzanowym , ta duża uniwersalność bardzo ułatwia życie , w ciągu tygodnia . No i najważniejsze jest domowa i w 100 % z mięsa 😉 

Rolada mięsna z białą kiełbasą

Składniki :

pomocniczo :

IMG_1354IMG_1355

Mięso rozcinamy na połowę, nie docinając do końca ,tak aby otrzymać duży płat mięsa ( jak na zdjęciu ) Rozklepujemy tłuczkiem jak się da , z obu stron . Posypujemy solą , oraz wyciśniętą z flaka białą kiełbasą , dodajemy pieprz , suszoną cebulę ( jak na zdjęciu ) i zwijamy w ciasny rulon   . Owijając całość w sterczową folię i formując taki jakby cukierek  , który dodatkowo upychamy w siatkę wędliniarską , a wszystko po to , żeby uzyskać ładny symetryczny kształt wędliny .

IMG_1356IMG_1357

Powstała właśnie nasza rolada 😉  . Jeśli nie macie siatki nic nie szkodzi , można grubiej owinąć streczem . W dużym garnku zagotowujemy wodę , przestawiamy na minimalny gaz i wkładamy do niej naszą pieczeń , pilnując żeby się nie gotowała tylko pykała -parzyła , około 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy , odstawiamy do wystygnięcia , zdejmujemy cale misterne ubranko 😉 Czyli folię i siatkę . Przekładamy na blaszkę do pieczenia , posypujemy czosnkiem , majerankiem ,pieprzem , solą – skrapiamy olejem   i pieczemy około 45 minut w piekarniku nastawionym na 160 C .

IMG_1358IMG_1359

Pilnujemy ,żeby nie przypalić wierzchu . Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim pieczeń do wystygnięcia , po czym przekładamy do lodówki i po godzinie możemy kroić na kanapki lub jeszcze na ciepło podawać z sosem chrzanowym i ziemniaczkami do obiadu 😉 A jak spodziewamy się gości to kroimy w plastry i zatapiamy w galarecie 😉 Smacznego !

IMG_1360IMG_1368

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *