Sałatka jarzynowa , pół-warstwowa z indykiem

4.9/5 - (7 votes)

Sałatka jarzynowa , pół-warstwowa z indykiem

Sałatki są pyszne , a szczególnie te z majonezem . Pół-warstwowa sałatka z indykiem to prawdziwy przysmak. Łączy ze sobą to co moja rodzinka lubi najbardziej , czyli tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem , grillowanego , soczystego indyka i ser .  Pół -warstwy zapewniają jej atrakcyjny , apetyczny wygląd , co przy sałatkach nie zawsze łatwo jest uzyskać 😉 A dlaczego pół -warstwy ? Dlatego że część sałatki jest tradycyjnie wymieszana , a część ułożona warstwowo 😉  Polecam ją , szczególnie że jest bardzo wielofunkcyjna ,może stanowić obiad, kolację , czy przystawkę na święta lub imprezę . Prosta w wykonaniu 😉 

Składniki na porcję rodzinną :
  • 0,5 kg uda indyka bez kości i skóry ( można zastąpić piersią )
  • 5- średnich ziemniaków
  • 1 pietruszka korzeniowa , słusznej wielkości
  • 5 ogórków konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku z marchewką
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 2 łyżka musztardy
  • 1 łyżka , płaska czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki przyprawy grillowej
  • sól , pieprz do smaku
  • kawałek żółtego sera o wyraźnym smaku , startego na tarce
  • olej
  • szczypiorek do dekoracji

Udo indycze kroimy na plastry ,każdy rozbijamy tłuczkiem z obu stron , doprawiamy przyprawą grillową , ewentualnie solą do smaku . Wszystkie kawałki mięsa , nacieramy olejem . Grillujemy na patelni grillowej . Odstawiamy do przestygnięcia , po czym siekamy  .



Ziemniaki i korzeń pietruszki gotujemy , po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę . Przekładamy do miski . Dodajemy do niej także odsączone z zalewy , groszek z marchewką, kukurydzę ,przepłukaną i odsączoną fasolę . Następnie siekaną drobniutko cebulę , pokrojone ogórki .

Na koniec wsypujemy przyprawy , dodajemy majonez, musztardę , sól i pieprz do smaku . Mieszamy do połączenia składników . Odstawiamy do lodówki na godzinę . Po wyjęciu z lodówki , mieszamy ,przekładamy do szklanej miski .Na wierzchu sypiemy grubą warstwę siekanego , grillowanego uda indyka , następnie warstwa tartego sera i na koniec szczypiorek i kilka krążków cebulki do dekoracji 😉 Pyszna sałatka gotowa 😉 Smacznego !

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *