Sałatka Wielkanocna

Rate this post

Sałatka Wielkanocna

Tradycyjna sałatka Wielkanocna , to ogólne pojęcie , gdyż każdy ma nią nieco inny patent . Moja jest prosta , taka jaką lubią domownicy , bez groszku , za to z kukurydzą , gdyż tylko taka przechodzi od wieków bez marudzenia 😉 . Staram się także dekorować ją w staroświecki sposób , tak jak to kiedyś robiła moja babcia . Kopuła pokryta majonezem i przyozdobiona składnikami 😉 W tym roku będzie dokładnie tak samo ..tradycyjnie 😉 

Składniki na dużą świąteczną miskę :

  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 5 ziemniaków , także średnich
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego
  • 10 jajek
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu – gęstego , duże , czubate 😉
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1-2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku , wedle uznania

dodatkowo :

  • sok z buraczków do barwienia jajka ( potrzebny tylko do ozdoby ,można pominąć 😉 )
  • majonez do dekoracji
  • listki selera do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo, studzimy  , obieramy, kroimy drobno , jedno zostawiamy całe do dekoracji i to pozostawione , wkładamy po obraniu do szklanki z sokiem z buraków na przynajmniej 2 godziny ( im intensywniejszy ma być kolor , tym dłużej ma siedzieć w burakach 😉 ) . Marchewkę , ziemniaki , selera ,także gotujemy ( gotujemy bez obierania ), studzimy , obieramy i kroimy w kostkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku , razem z pokrojonymi ogórkami na godzinkę ,żeby troszkę obeschły , wtedy sałatka nie będzie pływać . Jabłko i cebulę obieramy i siekamy drobniutko . Wszystkie składniki łączymy w jednej misce , razem z majonezem,musztardą,solą,pieprzem i mieszamy . Przekładamy do miski , pokrywamy majonezem i dekorujemy plastrami, farbowanego buraczkiem, jajka lub w inny dowolny sposób . Smacznego i Wesołych Świąt  ! 😉

 

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Sałatka Wielkanocna”

    1. Mielone, suszone listki jęczmienia(wywar) barwią na zielono
      Kapusta czerwona ( wywar z odrobiną octu) na niebiesko-tylko tu czasem wyjdzie brudno-szary jak za mało octu
      Hibiskus (wywar mocny ) na czerwono, (wywar słaby) na różowo
      Łuski cebuli zwykłej (wywar) na słomkowo-słaby wywar, na brązowo mocny wywar
      Kurkuma na żółto, a mocny roztwór na pomarańczowo
      Czarna herbata na brązowo ( mocny wywar)
      Tak na szybko bo jest tego bardzoo dużo 😉 Podałaś mi właśnie fajny pomysł na wpis na moim drugim blogu http://www.RzeczyPotrzebne.pl . Dzięki za pomysł 😉 Pozdrawiam serdeczności 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *