Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką

4.5 (90%) 8 votes

Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką

Cukinia to wielce uniwersalne warzywo , można z niego zrobić prawie wszystko. Dżem , pastę,pasztet,zapiec, nadziewać,smażyć , panierować i gotować… Nieskończona ilość kombinacji . Ten przepis jest prościutki i szybki do wykonania . Doskonale nada się na danie obiadowe , jeśli dorzucicie grzanki lub ryż . Może stanowić , także pyszną kolację , to już zależy od Was 😉 

Składniki :
  • 2 małe cukinie , takie wielkości ogórka szklarniowego , jeszcze bez wykształconych nasion
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka miodu ( ja używam z mniszka )
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonych ziaren kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, biały pieprz do smaku





Cebulę obieramy , kroimy w piórka , podsmażamy na maśle , razem z wyciśniętym praską czosnkiem  . Cukinie , przekrawamy na pół , po czym kroimy w plasterki , można oczywiście inaczej 😉 Dokładamy do cebuli i podsmażamy . Mieszamy delikatnie , żeby cukinia się nie rozpadła . Dodajemy kolendrę, miód , ocet , doprawiamy solą i pieprzem ,kurkumą , smażymy jeszcze chwilkę . Jak cukinia zacznie robić się miękka , wlewamy śmietankę i podduszamy , około 5 minut , dokładnie tyle , ile potrzeba ,żeby sos samoczynnie się zagęścił 😉 Teraz już tylko obficie posypujemy siekaną pietruszką  , mieszamy  . Gotowe , serwujemy na gorąco z czosnkowym pieczywem lub ryżem . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *