Sos mięsny do makaronu – wieprzowina z pieczarkami

Rate this post

Sos mięsny do makaronu – wieprzowina z pieczarkami

Makaron to częsty gość na obiedzie w moim domu , szczególnie gdy obiad ma zostać obiado-kolacją lub mam mniej czasu niż zwykle ( a zwykle moja doba ma 48 godzin 😉 ) . Lubie czasem przełamać kuchenne schematy i zrobić coś co można by w przypływie spontaniczności nazwać kuchnią fusion 😉 Takie domowe klekrańce są czasami najlepsze i przyjmują się na długo , jak własnie ten sosik mięsny z kawałka szynki 😉

sos mięsny do makaronu

Składniki

  •  garść małych pieczarek ( około 10 szt )
  • 0,3 kg szynki wieprzowej
  • 150 ml słodkiej śmietany 12%
  • 1 płaska łyżeczka maki kartoflanej
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

IMG_0725 (640x427)IMG_0739 (640x427)

Wieprzowinę  płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cieniutkie paseczki ( jak na zdjęciu ) w takie dosłownie przeźroczyste. Jeśli zobaczycie przez nie Warszawę to znak , że  albo w niej mieszkacie , albo plasterki są dość cienkie  😉  Przekładamy mięso do miski , dodajemy olej ( 2 łyżki ) , sos sojowy , ocet balsamiczny,wyciśnięty praską czosnek , sól , cukier i mieszamy ręką  , wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub opcjonalnie na całą noc .

IMG_0769 (640x427)IMG_0858 (640x427)

Wyjmujemy z lodówki , wrzucamy mięso na rozgrzana mocno patelnię i smażymy , dokładając po około 5-6 minutach całe malutkie pieczarki . Smażymy dalej około 20 minut , jak wytworzy się sporo sosu , próbujemy czy nie za mało słone i w razie potrzeby dodajemy soli . Śmietankę rozprowadzamy z mąka i dolewamy do mięsa -mieszamy do momentu zgęstnienia ( gdyby sos zrobił się zbyt gęsty można dolać odrobinę wody i ponownie zamieszać ) . Wyłączamy gaz , posypujemy pieprzem i natka pietruszki i gotowe . Można polewać makaron i podawać 😉

IMG_0859 (640x427)sos mięsny do makaronu

 

 

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Sos mięsny do makaronu – wieprzowina z pieczarkami”

    1. Zatem , niech moc będzie z Tobą Grzegorzu …. 😉 Wszystko co łatwe , zawsze na początku pachnie trudem , a smakuje satysfakcją . Pozdrawiam 😉

    1. Witam. Z rozpędu pominęłam, już poprawione, dziękuję za korektę 😉 Oczywiście, dodać na etapie marynowania mięsa 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *