Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad

Rate this post

Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad

Spaghetti a’la bolognese , to obiad ,który ratuje mi życie , kiedy nie mam czasu albo zwalą mi się nieoczekiwani goście 😉  Zawsze smakuje wyśmienicie , nie bez powodu ta włoska receptura rozsławiła się na cały świat . Proste i mega szybkie w wykonaniu , oczywiście wiadomo ,że moja wersja nie jest , tą oryginalną , dlatego ma  dopisek a’la , przecież włoszką nie jestem 😉  Tajny składnik , czyli cynamon , dodaje specyficznego smaku podkreślając bazylię , ale nie dominuje potrawy .Podsumowując , jest to danie , którym nie pogardzi nikt , posypane parmezanem lub innym tartym serem jest genialne 😉 

Składniki :

  • 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowo -wołowego ( 0,5 kg )
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • kawałek marchewki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • troszkę mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • sól , ostra papryka do smaku

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach , cebulę kroimy , podsmażamy na oleju , dodajemy mięso mielone, cynamon  i smażymy tak długo , aż się przypiecze . Do złocistego mięsa wlewamy pomidory z puszki , wsypujemy bazylię , czosnek , sól i paprykę do smaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem 😉 Smacznego !

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *