Spaghetti z klopsikowym curry

Rate this post

Spaghetti z klopsikowym curry 

To danie to tak naprawdę połączenie dwóch przepisów i dwóch światów.  Mix kuchni włoskiej i indyjskiej , czy udany ? To zależy od indywidualnych upodobań , moje dzieci uwielbiają to połączenie , może dlatego ,że jak pada pytanie „co na obiad” to jeden chce makaron ,a drugi curry , a tak problem z głowy dwa w jednym i nie ma marudzenia .

IMG_8758 (640x427)

Składniki :

  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka
  • 0,5 puszki zielonego groszku
  • 0,5 szt czerwonej papryki ( małej )
  • 0,5  szt papryki żółtej ( małej )
  • parę łyżek jogurtu greckiego                                                                                                     mieszanka curry lub czerwona pasta curry ( 1 łyżka )
  •   1 jajko , sól, chili , kilka listków kolendry lub mitsuby do dekoracji ( jak ktoś nie lubi może być pietruszka 😉 )
  • paczka makaronu do spaghetti ,łyżka mąki kartoflanki do zagęszczenia, kostka rosołowa warzywna , łyżeczka cukru

IMG_8751 (640x427)

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu . Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, solą , chili i toczymy z niego malutkie kulki ( najmniejsze jakie nam wyjdą ) . Na patelni obsmażamy klopsiki , jak zrobią się złociste dodajemy pokrojoną w paski paprykę ,jeszcze chwilę podsmażamy aż papryka lekko zmięknie, następnie dorzucamy pastę curry ( lub proszek curry ) , dolewamy trochę wody  , wrzucamy kostkę rosołową i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą, odrobiną cukru i chilli do smaku -jak kto lubi .  Kiedy klopsiki są już ugotowane, rozrabiamy mąkę w paru łyżkach wody i zagęszczamy sos do lubianej konsystencji . Na koniec dokładamy odsączone pół puszki zielonego groszku i parę łyżek ( 1-2 łyżki ) jogurtu greckiego, wyłączamy gaz  ,dekorujemy mitsubą lub kolendrą i gotowe… Smacznego

IMG_8753 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *