Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i jałowcem..zapach lasu

5 (100%) 11 votes

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i jałowcem..zapach lasu

Staropolski gulasz jest potrawą wzorowaną , na prawdziwie polskiej starej kuchni , gdzie mięso przyprawiano jałowcem, kolendrą otrzymywaną od kupców wędrujących za bursztynem  i równie egzotycznym wtedy pieprzem czy  czosnkiem . Mięso gotowano długo na ogniu  , a przyprawy używane w owych czasach , cenne przyprawy nadawały mu niesamowitego głębokiego aromatu .. Suszone grzyby zawsze bywały pod ręka , bo nasze lasy w nie obfitują do dnia dzisiejszego..Nie jest to może dzik , tylko świnka hodowlana , ale świnie kiedyś hodowano i jedzono równie często co dziki ..Tak więc przenieśmy się na chwilę w czasy kiedy szumiał staropolski bór , zasiądźmy do wieczerzy i ucztujmy ze smakiem .. 😉

staropolski gulasz

Skład :

  • 1 kg łopatki wieprzowej odtłuszczonej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebulka
  • 1 korzeń pasternaku , kawałek selera ( nieduży )
  • garść suszonych grzybów mieszanych ( podgrzybki najlepsze 😉 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-7 ziaren jałowca
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta gałki muszkatowej mielonej , sól do smaku
  • 1 łyżeczka maki do zagęszczenia sosu

IMG_0374 (640x427)IMG_0379 (640x427)



Łopatkę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na smalcu , mieszając w brytfance , aż nabierze złoto brązowego koloru . Przyprawy ziarniste , jałowiec , kolendrę i pieprz rozcieramy w moździerzu razem z odrobiną soli ( sól ułatwia roztarcie przypraw -działa trochę jak papier ścierny 😉 ) .

IMG_0380 (640x427)IMG_0383 (640x427)

Posypujemy nimi zrumienione mięso , dodając także szczyptę gałki muszkatołowej,suszone grzyby ,oraz posiekaną drobno cebulę , czosnek ,pasternakiem i selerem . Smażymy jeszcze chwilę , a następnie zalewamy wodą , tak aby mięso było przykryte . Szczelnie nakrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu , aż woda odparuje całkowicie , a mięso zacznie się znowu smażyć , wtedy dolewamy wody ,dodajemy cukier ,solimy i dusimy jeszcze około 20 minut . Po upływie tego czasu mieszamy w szklance ( 1/4 szklanki wody ) mąkę i wlewamy do naszego gulaszu mieszając ,aż do zagęszczenia .

IMG_0385 (640x427)IMG_0388 (640x427)

Nie musicie się obawiać ,że dodatek cukru osłodzi potrawę , nie -on ma tylko zrównoważyć gorzkawy posmak jałowca . Potrawę można na koniec dekorować jagodami jałowca ale lepiej ich nie rozgryzać -mają gorzki smak i wywołują , staropolski grymas obrzydzenia na twarzy .. 😉 . Staropolski gulasz obłędnie smakuje z kaszą , niestety moi domownicy nie podzielają tej opinii i wcinają go z ziemniakami ..jak kto woli, przaśny chleb maczany w sosie tez jest genialny  .. 😉

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *