Staropolskie pierogi mięsne

Rate this post

Staropolskie pierogi mięsne 

Różnią się nieco tym, że kiedyś przed świętami ubijało się świnię i wykorzystywało każdą jej część . Nie było części niejadalnych .Były pyszne rasowe wędzonki , schaby, szynki , kiełbasy . Z resztek galarety na nóżkach , czy salcesony z uszkami i ozorkami , nic nie mogło się zmarnować i to było piękne ..żadnej chemii, konserwantów i polepszaczy . Co do tego mają pierogi , ano mają , do nich oprócz skrawków mięsa , czasem kawałka łopatki dorzucano płucka lub serca i to nadawało nadzieniu niepowtarzalnego smaku i konsystencji . Może niektórych , niezbyt ten fakt zachęca , ale uwierzcie ,jeśli chcecie spróbować prawdziwe wiejskiej , autentycznej polskiej kuchni , to płucka muszą być i do smażenia nie używamy oleju , tylko smalcu lub masła  😉 

staropolskie pierogi mięsne

Składniki na farsz :

  • 0,5 kg płucek wieprzowych
  • 1 kg łopatki
  • 0,2 kg słoniny wieprzowej
  • 1 łyżka – płaska suszonego otartego majeranku
  • 1 łyżka siekanego świeżego lubczyku (lub suszonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki-płaskiej gałki muszkatołowej
  • sól , pie
  • pieprz do smaku
  • 3 cebule
  • 1 łyżka smalcu do smażenia

ciasto :

IMG_1349IMG_1350

Cebulkę obieramy , kroimy i smażymy na patelni na złoty kolor na smalcu , odstawiamy do wystygnięcia .Mięso , płucka , i słoninę płukamy i obgotowujemy z dodatkiem soli , pieprzu , wyciśniętego ząbka czosnku , liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości . Odstawiamy do ostygnięcia i mielimy maszynką o średnich oczkach razem ze smażoną cebulką   .

IMG_1351IMG_1362

Do zmielonej masy dodajemy majeranek lubczyk , sól , pieprz,zmieloną gałkę  -smakujemy , czy dobre i odstawiamy na godzinkę do lodówki . Do dużej miski wsypać i wlać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić na gładką masę , musi odchodzić od rąk , jeśli trzeba można dolać wody (jeśli zbyt mało sprężyste ) lub dosypać mąki ( jeśli zbyt rzadkie )  , rozwałkować i powycinać kwadraty . Bierzemy w rękę jeden kawałek , ciasta i nakładamy łyżeczkę farszu ,składamy brzegi i zaklejamy , dociskając widelcem .

IMG_1365IMG_1367

Oby  każdy czytający wykazał się ogromną wyobraźnią, bo nie umiem procesu zlepiania inaczej opisać :( Przepraszam . Odkładamy na posypany mąką blat , w między czasie zagotowujemy wodę w bardzo dużym garnku , tak żeby pierogi miały w nim luz i wrzucamy pierożki na wrzątek , pojedynczo , to się nie posklejają -mieszamy po chwili , delikatnie drewnianą łyżką , żeby nie pokaleczyć  , jak wypłyną są gotowe . Ja dodatkowo po ostygnięciu odsmażam je na patelni koniecznie na maśle lub na smalcu ze skwarkami  , dopiero wtedy są nieziemsko smaczne ;)

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Staropolskie pierogi mięsne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *