Stek z wątroby z bekonem i pieczarkami

Rate this post

Stek z wątroby z bekonem i pieczarkami

Wątroba …hm ..niektórzy ,dostają na jej widok gęsiej skórki ,a inni ślinotoku 😉 Ja należę zdecydowanie do drugiej grupy . Dobrze przyrządzona wątroba jest naprawdę pyszna i zdrowa , zawiera sporo żelaza i takich tam… Dla mnie najważniejsze, żeby nie była wysuszona jak podeszwa w mokasynach mojego syna , tylko delikatna soczysta i różowa..mniam 😉

IMG_9557 (640x427)

Potrzebujemy do pichcenia :

0,5 kg wątroby wołowej lub wieprzowej ( tym razem była wieprzowa )                                               4 -5 duże jędrne pieczarki                                                                                                                          1 duża cebula                                                                                                                                             gruby szeroki plaster boczku wędzonego na zimno-nie parzonego                                                   100 ml słodkiej śmietanki 10 %  ,sól ,pieprz do smaku ,natka do dekoracji                                      1 szklanka mleka , parę łyżek mąki

IMG_9539 (640x427)

Wątrobę myjemy i oczyszczamy ze wszelkich błon, żył i tłuszczy , następnie kroimy w 1 cm grubości plastry . Wkładamy do mleka . W między czasie kroimy cebulę w piórka ,pieczarki w plastry i boczek w kostkę . Na patelnię wrzucamy boczek i chwilę prażymy , po czym dokładamy cebulkę,solimy  i nadal smażymy, mieszając , jak cebula zmięknie dokładamy pieczarki ,smażąc dalej ,aż do uzyskania złocistego koloru pieczarek .  Przekładamy całość do garnka i dolewamy śmietankę -dusimy chwilę, mieszając, na małym ogniu .   W między czasie wyjmujemy wątróbkę z mleka, obtaczamy w mące i podsmażamy na dużym ogniu na tłuszczu , jeśli uzyska złoty kolor z obu stron , wyłączamy gaz i zalewamy ją gorącym sosem pieczarkowo– bekonowym . Pozostawiamy na gorącej patelni około 2 minut ,żeby odpoczęła i  nakładamy na talerze, doprawiając dopiero teraz solą oraz pieprzem , wtedy pozostaje soczysta i miękka… ale nie surowa .Smacznego 😉

IMG_9538 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *