Szuba, rosyjska sałatka śledziowa

4.8/5 - (212 votes)

Szuba, rosyjska sałatka śledziowa

Szuba to tradycja rosyjska, ale wspaniale wpisuje się także w nasze gusta. Pomijając politykę i skupiając się na kulinariach 😉 . Kocham tą sałatkę, a śledzie to moje ulubione słodycze . Oddam każdą tabliczkę czekolady za dobrego matiasa lub inne śledziowe cudo 😉 Idealna sałatka dla śledziożerców, pamiętajcie że śledzie są zdrowe, wszystkie bez wyjątku. Podobno jest takie powiedzenie w krajach skandynawskich, „kto trzyma się śledzi, tego zdrowie nie porzuci” . Sama ludowa mądrość 😉

Składniki:

  • 1 opakowanie, dobrej jakości matiasów ( około 400 g )
  • 1 mały słoik, buraczków tartych ( 300 g), koniecznie domowych 😉
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 ziemniaki, gotowany w łupinach
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 średniej wielkości, biała cebula
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej, słodkiej (np. Roleski)
  • sól,pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Ziemniaki i jajka obieramy z łupin, skorupek. Ziemniaki kroimy w maleńką kostkę, a jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i ogórki siekamy drobno. Śledzie kroimy i mieszamy z musztardą miodową i francuską. Pokrojonego drobno ogórka i siekaną cebulę , mieszamy ze sporą ilością pieprzu. Na dnie układamy pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie śledzie, kolej na mieszankę cebuli i ogórków.



Przykrywamy warstwą majonezu, na którym rozsmarowujemy dość grubą warstwę buraczków. Tak grubą jak lubicie, ja daję około 1 cm. Ponownie pokrywamy majonezem, który tym razem przysypujemy tartym jajkiem i szczypiorkiem. Serwujemy schłodzoną, najlepiej jak zniknie jednego dnia bo jest to niestety, jedna z tych sałatek, które drugiego dnia zaczynają „pływać” 😉 . Ja tego strasznie nie lubię. Poza tą mało istotną wadą, gdyż u nas znika od razu, jest pyszna.Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *