Szynka dojrzewająca w wędzonej papryce

Rate this post

Szynka dojrzewająca w wędzonej papryce 

Po wędzonkach  i szynkowarach nadszedł czas , żeby spróbować swoich sił z wędlinami dojrzewającymi . Są pyszne i okazało się ,że także proste w wykonaniu . Dzisiaj przedstawiam próbę sił z szynką 😉 Wyszła niebiańska , jeśli ktoś jest tak jak , ja i moja rodzinka wielkim miłośnikiem , szynki parmeńskiej , szwarcwaldzkiej czy serrano , to naprawdę będzie szczęśliwy . Smak , aromat i delikatność ..pychota , niebo , marzenie , zachęcam , pracy nie wiele a efekty obłędne…. 😉

szynka dojrzewająca w papryce wędzonej

składniki :

IMG_1065IMG_1064

Szynkę płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , obcinamy wszelkie odstające lub wiszące elementy , tak żeby była kształtna . Wkładamy do miski , posypujemy cukrem , obtaczamy w nim całą , bardzo grubą warstwą. Odstawiamy na 1 dzień do lodówki , pamiętając ,żeby co najmniej dwa razy zlać z niej powstały sok i obrócić szynkę po tej czynności , dosypując świeżego suchego cukru . Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki , z cukru , dokładnie płukamy pod bieżącą wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Przekładamy do nowej czystej miski  i zasypujemy solą , grubą warstwą , obtaczając dokładnie szynkę . Odstawiamy na dwa dni , pamiętając , żeby ją obracać i zlewać powstały płyn , jeśli trzeba , dosypać świeżej soli .

IMG_1051IMG_1152

Po tym czasie wyjmujemy wędlinę , płukamy dokładnie pod bieżącą wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w papryce , dokładnie pokrywając całą jej powierzchnię . Tak przygotowane mięso , wkładamy do pończochy i wieszamy w miejscu przewiewnym , o temperaturze 14 -16 C  , na około tydzień , dwa to zależy jaki stopień chcemy uzyskać . Tak naprawdę do jedzenia nadaje się już po czterech dniach , ale pełnie smaku uzyskamy po dwóch , a nawet trzech tygodniach , im grubsza szynka tym dłużej wisi 😉 Szynka podczas suszenia musi ładnie pachnieć przyprawami , trzeba wąchać ją kontrolnie co parę dni , wtedy mamy pewność ,że nic złego się nie dzieje z naszym mięskiem , każdy dziwny i nieprzyjemny zapach to oznaka ,że coś poszło nie tak , ale nie obawiajcie , ta wędlina wychodzi już za pierwszym razem i jest pyszna i pachnąca 😉 Przechowujemy po napoczęciu w lodówce na najniższej półce ,zawiniętą w ściereczkę , wtedy nie stwardnieje .

IMG_1157IMG_1155

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Szynka dojrzewająca w wędzonej papryce”

    1. Zachęcam , ja zrobiłam dwa następne , szyneczkę w czosnku niedźwiedzim i schabik , wkrótce zamieszczę efekty 😉 Generalnie rodzinka zakochana w tej wędlince 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *