Szynka zapiekana słodko ostra – morelowa

Rate this post

Szynka zapiekana słodko ostra -morelowa

Praktyczny i prosty przepis na niecodzienne danie. Smak jest kapitalny lekko słodkawy , pieczysty i pikantny , naprawdę smaczna . Szynka to taki kawałek mięsa , który ciągle powraca na nasz stół , jest smaczna jeśli się ją odpowiednio przyrządzi , nie bywa sucha , a wręcz kruchutka i soczysta . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu , na prawdę warto 😉

szynka słodko ostra morelowa

Składniki na 5 osób :

IMG_3188IMG_3189

Szynkę rozklepujemy tak jak np karkówkę do grillowania , nie za grubo , nie za cienko . Nacieramy solą , chilli i układamy na blaszce do pieczenia . Następnie smarujemy po wierzchu , ketchupem ( łyżeczka na plaster ) i dżemem morelowym ( także łyżeczka na plaster )  , odstawiamy na pół godziny . W między czasie kroimy cebulę  oraz boczek  w cienkie plastry . Po upływie 30 minut , układamy na szynce plastry boczku , cebulę ( lekko solimy cebulkę )  .

IMG_3191IMG_3190

W głębokim naczyniu łączymy ze sobą musztardę , majonez, jogurt oraz utarty żółty ser , można dodać odrobinę chilli jeśli lubicie ostro 😉 – mieszamy i pokrywamy masą plastry szynki . Wkładamy do nagrzanego piekarnika  i pieczemy w temperaturze 150 C przez około 60 minut , bez termoobiegu ( termoobieg wysuszy wierzch ) kontrolując ,żeby się zbyt nie przypaliła z wierzchu – w razie czego można przykryć folią aluminiową , gdyby zbyt ciemniała . Gotowe , pyszna na bieżąco , a odgrzewana jeszcze lepsza 😉

IMG_3192IMG_3193

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *