Tort Brukselski

5/5 - (1 vote)

Tort Brukselski

Pyszny i prosty przepis na zimowy tort ” Brukselski ” . Dlaczego ” Brukselski ” bo Belgowie robią najlepsze słodycze i czekoladę 😉 . Jest w nim wszystko co kochamy o tej porze roku , czyli zamiast kremu mus jabłkowy z cynamonem i dużo waniliowej bitej śmietany .. Mniam ! Taki tort ma tylko jedną wadę , nie jest nisko kaloryczny, a sam wchodzi do ust i zostaje w biodrach. Kurczę czemu nie w cyckach z tym bym jeszcze jakoś mogła żyć 😉 Cóż po raz enty przekonuje nas to, że życie nie jest sprawiedliwe, a każda przyjemność kosztuje . Tak więc zróbcie tort ” Brukselski ” to Wam osłodzi tą przykrą prawdę 😉

Składniki :

biszkopt na tortownicę 22 cm  :

  • 5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki kartoflanej

mus :

  • 1 l musu jabłkowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru

śmietana :

  • 0,5 l śmietany 30 – 35 % kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

dodatkowo :

  • posypka czekoladowa lub starta na tarce gorzka czekolada
  • sok jabłkowy d o nasączenia biszkoptu

Mąkę przesiewamy przez sitko  .Białka ubijamy ze szczyptą soli aż będą gęste . Ciągle mieszając  dodajemy małymi partiami cukier. Jak piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych w palcach kryształków cukru wtedy dodajemy żółtka i krótko zmiksujemy .Do ciasta wsypujemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia  . Całość delikatnie mieszamy  łopatką , nie mikserem bo biszkopt klapnie i będzie zakalec 😉 .Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a  boki pozostawiamy  nieposmarowane. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut bez termoobiegu na środkowej półce z grzałką dolną i górną  . Piekarnik musi być nagrzany do tej temperatury zanim wstawimy do niego ciasto . Upieczony biszkopt zostawiamy do wystudzenia nie wyjmujemy go z tortownicy .



Wyjmujemy go dopiero jak ciasto wystygnie  Przekrawamy ciasto na trzy części. Każdą cześć nasączamy sokiem jabłkowym . W garnku doprowadzamy mus do wrzenia , zdejmujemy z ognia . Dodajemy do niego cynamon , cukier i galaretkę ( proszek ) Mieszamy , aż wszystko się połączy , a żelatyna z galaretki rozpuści . Przestudzony mus wykładamy na warstwy biszkoptu , najlepiej składać wszystko w tortownicy 😉  Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem , dodając do niej malutkimi partiami cukier puder i cukier waniliowy . Jak będzie sztywna , niczym nieboszczyk w trumnie , wykładamy ją na wierzch tortu . Najlepiej szprycą do dekorowania 😉  Całość zwieńczamy czekoladową posypką lub startą na tarce gorzką czekoladą . Wkładamy do lodówki na 3 godziny .. I po tym czasie biegniemy jak najszybciej , żeby cokolwiek dla siebie odkroić zanim ten cud zniknie w brzuchach rodzinki 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *