Udka kurczaka , duszone w sosie śmietanowym

3.5 (70%) 2 votes

Udka z kurczaka duszone w sosie śmietanowym

Udka , to jedna z najlepszych części kurczaka , a nawet najlepsza , jeśli są wyfiletowane i obrane ze skóry 😉 Pychota , oczywiście , kaloryczny, śmietanowy , na maśle 😉 No i co z tego , trzeba jeść kalorie ,żeby mieć motywację do ich spalania , im więcej takiego jedzenia , tym więcej ćwiczenia , a co za tym idzie ładniejsza sylwetka ..no oczywiście jeśli nie przesadzicie z porcją 😉 Jest to jedno z ulubionych dań moich chłopców , a do tego jeśli na talerzu oprócz kuraka , jest kukurydza, są wniebowzięci 😉 Polecam , prosta domowa kuchnia .

Składniki :

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml kremówki 30 %
  • 3 łyżeczki łagodnej , słodkiej musztardy w typie miodowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego , dobrze rozkruszonego estragonu
  • sól , pieprz do smaku

Udka , myjemy , filetujemy z kości i pozbawiamy skóry , niekoniecznie w tej kolejności 😉  Osuszamy papierowym ręcznikiem , nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , musztardą  , estragonem , solą i pieprzem , odstawiamy na dwie godzinki do lodówki . Po tym czasie , obsmażamy na głębokiej patelni , na maśle , aż udka , miejscami ,  nabiorą złocistego kolorku . Zalewamy śmietanką i dusimy na małym ogniu do momentu , aż sos się zredukuje do lubianej , przez nas gęstości . Zazwyczaj jest to czas około 30 – 40 minut , ale zależy on w dużej mierze od wielkości użytych udek , a także od jakości śmietany kremówki . Na zwykłej chudej śmietanie , nie da się uzyskać efektu gęstego aksamitnego sosu , bez dodatkowego zagęszczenia go mąką 😉  Podajemy na gorąco z gotowaną kukurydzą lub jakkolwiek inaczej 😉 Smacznego !

1 thought on “Udka kurczaka , duszone w sosie śmietanowym”

  1. Świetny przepis, bobrze wydobywa i pokreśla smak mięsa z udek (nie mylić z podudziami), moim zdaniem najlepszej części kurczaka.
    W mojej wersji tego dania, używam ostrej musztardy, np. dijon i dodaję sporą łyżeczkę miodu gryczanego. Zamarynowane mięso odstawiam do lodowki na kilkanaście godzin, żeby dobrze przeszło smakami.
    Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *