Udka nadziewane boczkiem i ziemniakami

Udka nadziewane boczkiem i ziemniakami

Co lubimy najbardziej , kiedy zimno na dworzu ? Boczek i ziemniaki ,a do tego pieczonego kurczaka ,a jeszcze lepiej jeśli wszystko da się upiec i zrobić razem . Czyli nadziewamy kuraka i mamy 3 w jednym 😉 Pyszny , chrupiący , soczysty dzięki dodatku boczku , aromatyczny od czosnku i syty dzięki ziemniakom …Po prostu obiadowy ideał 😉

udka nadziewane boczkiem i ziemniakami

Składniki dla 3 osób :

  • 3 szt  ćwiartek z kurczaka
  • 0,25 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka gotowanych z obiadu , z dnia wczorajszego ( lub 2 świeże )
  • ćwiartka małej cebulki 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do pieczenia

IMG_0897 (640x427)IMG_0900 (640x427)

Mięso płukamy i starannie odcinamy kość grzbietową ( można dodać do jakiejś zupy , będzie smaczny wywar 😉 )  . Następnie nacinamy skórę i ścięgna  wokół pęcin ( łydki kurczaka 🙂 ) i od góry , czyli od najszerszej części uda , powoli skrupulatnie odcinamy mięso od kości , ściągając je w dół , aż ukarze się nam duża chrząstka . Wokół chrząstki uważnie nacinamy mięso , powinno ściągnąć się już całkowicie z kości . Taki wyfiletowany kawałek obracamy z powrotem na prawą stronę ( skórą do góry )  , bo podczas ściągania wywraca się skórą do środka 😉  Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości -studzimy , jeśli mamy takie z wczorajszego obiadu , to jeszcze lepiej ( ja użyłam takich ) . Mielimy ziemniaki maszynką o drobnych oczkach , dodając podczas mielenia cebulkę,czosnek  i boczek .

IMG_0901 (640x427)IMG_0902 (640x427)

Masę wyrabiamy ręką razem z solą i pieprzem . Nakładamy farsz do udek , dość mocno wciskając go w środek i ugniatając , jest bardzo plastyczny , więc świetnie się lepi i zatyka 😉  Formujemy ładny kształt i spinamy całość wykałaczkami z grubszego końca -łapiąc za skórę .Farsz i tak nie wypływa , więc jeśli ktoś nie ma zdolności manualnych – nie szkodzi , można zostawić bez spinania 😉 . Układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia i skrapiamy olejem , solimy i delikatnie pieprzymy . Pieczemy w temperaturze 150 C około 40-45 minut . W razie potrzeby lekko przysłaniamy folią wierzch ,żeby się nie przypalił . Gotowe . Świetne jako samodzielne danie z dodatkiem dipu lub  jako dodatek do gotowanych na parze warzyw . Na zimno , można go pokroić na plastry i podsmażyć na patelni , na wieczorne kanapki .. Pychota 🙂

IMG_0904 (640x427)IMG_0908 (640x427)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *