Wątróbka drobiowa w Coca-Coli ze śliwką

5/5 - (23 votes)

Wątróbka drobiowa w Coca-Coli ze śliwką

Podroby-jak zwykle ciężki temat , ale nawet z nich udaje się często wykombinować coś całkiem smacznego , a nawet pysznego . Osobiście bardzo lubię delikatne, drobiowe wątróbki ,szczególnie w słodkawo-ostrym smaku ,jaki daje sos na bazie Coca-Coli …no cóż to napój uniwersalny , ugasi pragnienie, doprawi danie ,wyczyści rury i nikt nie chodzi już ponury ,a kto najwięcej na jego powstaniu zyskał ? Nie, nie twórca, lecz nasz rodzinny dentysta… 😉 Ale tak na poważnie, od czasu, do czasu nikomu nie zaszkodzi, a nawet życie i mięsko nieco zmiękczy, osłodzi………. 😉

DSC_9161 (640x426)

Gromadzimy produkty takie jak:

  • 0,5 szklanki Coca-Coli ( koniecznie rasowej oryginalnej,nie żadnej zero lub light )
  • 0,4 kg wątróbki drobiowej
  •  4 ząbki czosnku słusznej wielkości 😉
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 duża łyżka octu balsamicznego ciemnego
  • papryka mielona chili ( w proporcji jak kto lubi -ja daję 2 duże szczypty ) ,odrobina rozmarynu najlepiej parę świeżych igiełek
  • 2 duże ciemne mięsiste śliwki  , płaska -skąpa łyżeczka przyprawy pięciu smaków , gruby plaster wędzonego boczku

DSC_9148 (640x426)

Wątróbkę płuczemy,czyścimy z wszystkich dziwnych nie wątróbkowych kawałków  i błon , wkładamy do miseczki i zalewamy Coca-Colą , dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek ( wszystkie  4 ząbki ) , chili,rozmaryn  i odstawiamy na około godzinkę do lodówki . Po tym czasie kroimy boczek w kostkę, cebulkę i śliwki w paski, podsmażamy na patelni z przyprawą pięciu smaków, jak zaczną mięknąć, dokładamy wątróbkę, wyjętą z zalewy i osuszoną papierowym ręcznikiem ( wtedy nie strzela przy smażeniu ). Lekko obsmażamy na złoto -dolewamy zalewę w której siedziała wątróbka i na dużym ogniu redukujemy ją do konsystencji sosu ( odparowujemy ), pilnując, żeby się nie przypaliła, gdyż melasa z Coca -Coli lubi szybko sczernieć podczas karmelizacji, jaka zachodzi na patelni pod wpływem wysokiej temperatury ,a wtedy będzie nieprzyjemnie gorzka . Na koniec zdejmujemy z ognia przekładamy na talerze i dopiero teraz posypujemy solą ( jeśli zrobimy to podczas smażenia, wątróbka będzie twarda ) . Doskonałym dodatkiem do tej potrawy jest pieczywo ziołowe lub czosnkowe ..Smacznego

DSC_9156 (640x426)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *