Pasztet z czerwonej soczewicy

5/5 - (2 votes)

Pasztet z czerwonej soczewicy 

Kuchnia wegetariańska nie jest moją ulubioną , ale czasami do niej sięgam bo niektóre przepisy są naprawdę smaczne . Ten do takich należy . Pasztet z czerwonej soczewicy jest delikatny , sycący i absolutnie nie jest suchy . Uwielbiam go szczególnie z sosem jogurtowym lub tzatzyki . Moja rodzinka, też nim nie gardzi wręcz przeciwnie , nawet moja druga połowa pałaszuje go ze smakiem , co nie jest takie oczywiste , gdyż jest to osobnik typowo mięsożerny 😉 Polecam , naprawdę warto, czasami odchudzić kuchnię , a do tego wprowadzić nowe smaki .Ten jest naprawdę wspaniały i banalnie prosty  🙂 

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki :

  • 0,5 kg czerwonej soczewicy
  • 4 duże cebule
  • 1 jajko
  • 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne 😉 )
  • sól , do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej )
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia

IMG_6849

Soczewicę zalewamy bulionem lub wodą z kostkami warzywnymi i gotujemy na małym ogniu do miękkości . Zlewamy nadmiar wody , a soczewicę zostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem . Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego . Złocistą cebulkę wrzucamy do soczewicy i lekko blendujemy , nie na jednolitą masę , tylko tak w połowie 😉 .

IMG_6855

Dodajemy sól , chilli do smaku , wbijamy jajko , dokładamy bułkę tartą i mieszamy . Wylewamy do wysmarowanej olejem ( delikatnie ) formy . Zapiekamy w piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami na zimno lub odsmażony na patelni . Smacznego !

IMG_6853

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Pasztet z czerwonej soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *