Wiejski chleb codzienny

Wiejski chleb codzienny

Wiejski chleb codzienny , to prosta receptura na udane domowe pieczywo . Jest naprawdę pyszny , pachnący i ma nieziemsko chrupiącą skórkę . Ten chleb robi się na bazie zakwasu i drożdży . Jest o tyle fajny , że drugiego dnia zachowuje miękkość . Chleby pieczone tylko na samym zakwasie lubią stwardnieć , choć smak mają wspaniały 🙂 Polecam zabawę wypiekiem domowego chleba , szczególnie teraz w okresie świątecznym , gdzie wiadomo że śniadanie Wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków . Taki wiejski chleb codzienny, wspaniale je uświetni i wypełni zapachem cały dom 😉 

Składniki :
  • 1 czubata , szklanka mąki pszennej 450
  • 1 czubata ,szklanka mąki żytniej 720 ( szklanki razem powinny dać 0,5 kg )
  • 1 szklanka zakwasu chlebowego pszennego ( szklanka 250 ml )
  • mała szklanka wody ( niepełne 200 ml )
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 torebka suszonych drożdży ( 7 g )
  • zimna woda do spryskiwania chleba ( np. w spryskiwaczu do kwiatów )

Chleb najlepiej wyrabiać w maszynie do wyrabiania , ale jeśli takowej nie macie , trzeba pomęczyć się ręcznie . Wszystkie składniki wkładamy do maszyny i wyrabiamy do czasu aż powstanie sprężyste , lekko kleiste ciasto .Przekładamy je do miski natartej olejem , nakrywamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w cieplutkim miejscu na trzy godziny . Raz na godzinę zagniatamy , ciasto trzykrotnie i ponownie pozostawiamy w spokoju .Po tym czasie przekładamy do formy lub innego naczynia ( użyłam makutry , ale nie polecam ciężko wydobyć ciasto  😉 ) obficie oprószonego mąką i odstawiamy ponownie przykryte folią do wyrośnięcia , tym razem na cztery godziny . W tym czasie już nic nie robimy z naszym ciastem chlebowym . Jak chleb wyrośnie kilkukrotnie powiększając swoją objętość , nagrzewamy piekarnik do 240 C , bez termoobiegu , razem z blaszką do pieczenia .



Kładziemy na gorąca blachę papier do pieczenia , a następnie jednym ruchem wykładamy chleb . Spryskujemy jego powierzchnię zimną wodą , najlepiej zraszaczem do kwiatów . Ten zabieg sprawia ,że skórka jest chrupiąca . Pieczemy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 220 C i pieczemy około 30 -40 minut . W trakcie pieczenia spryskujemy chleb jeszcze dwukrotnie . Wyjmujemy , opukujemy , jeśli dźwięk bochenka  jest głuchy , chleb jest upieczony . Studzimy na kratce . Ważna uwaga ; podczas pieczenia i wyrastania musicie kierować się także intuicją , gdyż zakwas , zakwasowi nie równy i czasy te mogą odbiegać od podanych przeze mnie , a dodatek drożdży nie zawsze zrekompensuje , pracę zakwasu 😉 Kroić należy dobrze wystudzony , inaczej zrobi się w środku brzydki kluch . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *