Wieprzowina duszona z liściem laurowym i cebulką – moja klasyka

Rate this post

Wieprzowina duszona z liściem laurowym i cebulką – moja klasyka

Ten przepis powstał , jak zaczynałam uczyć się gotować . Były to już poważne próby obiadowe 😉 Które jakoś przetrwała ,moja biedna mama , służąca w owym czasie , jako tester  wyrobów 😉 . Zaczynałam wcześnie i zupełnie samodzielnie,podczytując i podpatrując,to i owo   , mając małą wiedzę ,więc i  przypraw w niej jest mało . Danie jest proste i naprawdę smaczne , przygotowuje je do tej pory i zaliczam do swoich ulubionych-mama też  😉

IMG_0064 (640x427)

Składniki na około 3-4 porcje  :

  • 0,5 kg świeżej szynki wieprzowej
  • 2 -3 cebule
  • 3 duże listki laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • sól , pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki słodkiej z rozrobioną 1 łyżeczką mąki

IMG_0048 (640x427)

Wieprzowinę kroimy w plastry , rozbijamy tłuczkiem jak na schabowe , solimy i układamy w rozgrzanej brytfannie . Przysmażamy z każdej strony , podlewamy wodą ( tak żeby przykryła mięso )  . Cebulkę obieramy , siekamy i posypujemy nią mięso , na wierzchu  układamy liście laurowe oraz ziele -zamykamy brytfankę i dusimy na małym ogniu , sprawdzając czy się nie przypala -w razie potrzeby dolewamy wodę . Jak szynka będzie miękka i gotowa , wlewamy śmietankę z mąką i zagęszczamy sos , dusząc w nim jeszcze chwilę mięso -posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe 😉 Smacznego

IMG_0053 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *