Wiosenne roladki drobiowe

5/5 - (43 votes)

Wiosenne roladki drobiowe 

Wiosenne roladki , drobiowe to smakowite , zdrowe i bardzo ładne danie . Doskonale wpasuje się w Wielkanocny nastrój i ozdobi stół . Dzieci także powinny skusić się na apetyczny kąsek , zielonego groszkowego , szaleństwa . Najważniejsze jednak , żeby po ponurych dniach zimowych , które w tym roku były wyjątkowo bure , szare  , dać odpocząć zmysłom .Czas nasycić nie tylko apetyt , ale także oczy , poczuć wiosnę i jej radosny zielony jak groszek, powiew optymizmu . W końcu zieleń to kolor nadziei 😉 

wiosenne drobiowe roladki

Składniki na 4 porcje  :

  • 4 połówki filetów drobiowych z piersi
  • 1 opakowanie mrożonego , zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki -koniecznie 30 %
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 szklanka bułki tartej do obtaczania
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

IMG_6335IMG_6334

Filety drobiowe płukamy  , osuszamy papierowym ręcznikiem i rozklepujemy tłuczkiem , troszkę cieniej niż na schabowe – najlepiej robić to przez woreczek , wtedy pierś , nie rozpada się i nie wbija w tłuczek . Na patelni roztapiamy masło , na gorące , wsypujemy zamrożony groszek ( nie rozmrażamy przed smażeniem ) , mieszamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , cukier , sól do smaku i smażymy -dusimy przez około 5 minut . Zdejmujemy z patelni , przekładamy do miski , dodajemy pieprz , śmietanę i miksujemy blenderem na gładkie pure . Bierzemy kolejno , każdy rozklepany filet, delikatnie solimy  i nakładamy po około łyżce nadzienia , rozsmarowujemy delikatnie na środku , po czym zwijamy tak samo jak zrazy . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej ( tak jak schabowe 😉 ) . Smażymy na dość głębokim oleju , obracając co chwilę , aż do uzyskania mocno złocistego koloru i chrupiącej skórki . Idealnym dodatkiem jest pure z białej kapusty i ziemniaków , mamy wtedy doskonały lekki obiad 😉 Polecam !

IMG_6336IMG_6338

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Wiosenne roladki drobiowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *