Wołowina po kantońsku z woka

3.7/5 - (3 votes)

Wołowina po kantońsku z woka

Dania z woka są świetne , bo można je szybko przygotować . Co byśmy do niego nie wrzucili , zawsze jakoś smakuje i da się zjeść 😉 Ta wołowina po kantońsku , wyszła bardzo smaczna , przepis wyszperany w książce kucharskiej, anglojęzycznej pt.  ” Dania z woka „, nie mam pojęcia czy jest oryginalny , ale na pewno smaczny . Jedyną , modyfikacją jaką zrobiłam , to zamiast grzybów nameko, użyłam boczniaków , bo akurat ,tak mi obrodziły ,że trzeba je przejeść , chociaż jakiejś wielkiej zmiany w smaku dania na pewno nie przyniosły , a nameko nie mam  , planuję je uprawiać ale to wiosną  😉 

Składniki :

  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej
  • 4 boczniaki
  • 2-3 szalotki
  • 1/2 brokuła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek startego korzenia , świeżego imbiru – około 2 cm
  • 1/2 papryki cienkościennej- np Ramiro
  • garść kiełków ( ja użyłam z lucerny )
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki wina Mirin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • Ugotowany ryż do podania

Wołowinę , kroimy na cienkie plasterki , takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste  . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym imbirze . Mięso musi się marynować przez noc .  Grzyby, paprykę  i szalotki , kroimy w cieniutkie paski , brokuła rozrywamy na małe różyczki , odcinając twarde ogonki . Rozgrzewamy woka z odrobiną oleju . Musi być bardzo mocno rozgrzany . Wrzucamy szalotki , brokuła , smażymy mieszając nieustannie ,żeby się nie przypaliło . Dokładamy po chwili boczniaki , paprykę , ponownie smażymy około 2 minut , wkładamy wołowinę razem z marynatą  i mieszając smażymy na dużym ogniu przez minutę . Dolewamy resztę wina Mirin , sosu sojowego , cukier, sól i chilli do smaku . Smażymy około  3 – 4 minuty . Wykładamy na ugotowanym ryżu i posypujemy kiełkami . Gotowe . Smacznego 😉

 

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *