Ziołowe pałki kurczaka z kurkami w śmietanie

Rate this post

Ziołowe pałki kurczaka z kurkami w śmietanie

Prosty obiad grzybiarza 😉 Udało mi się dzisiaj zebrać ładną porcję kurek , więc pora coś z nich przygotować . Fajnym dodatkiem będą pałeczki z kurczaka w ziołach , pieczone w woreczku foliowym..zero wysiłku ,a efekt znakomity i jaki pachnący… 😉

IMG_9964 (640x427)

Składniki na 3 osoby :

6 pałek z kurczaka                                                                                                                                       1 łyżeczka tymianku , po pół łyżeczki majeranku i cząbru                                                                 pół łyżeczki cukru , sól do smaku , pieprz ziołowy wg.uznania ( ja daję pół łyżeczki )                       1 woreczek do pieczenia, 20 ml oleju do marynaty

na sos z kurek

300 g świeżych kurek                                                                                                                                   2 szalotki ( małe )                                                                                                                                         1 łyżka masła                                                                                                                                                 200 ml słodkiej śmietanki 18 %                                                                                                                 1 płaska łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu                                                                                        1 mały ząbek czosnku , sól , pieprz do smaku

IMG_9963 (640x427)

Pałki z kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do woreczka do pieczenia . Przyprawy( cząber, tymianek,majeranek i pieprz ziołowy )  mieszamy w kubeczku razem z solą i cukrem , a następnie wsypujemy do woreczka z kurczakiem , dolewamy olej i zawiązujemy worek . Na koniec energicznie potrząsamy woreczkiem ,żeby przyprawy dokładnie pokryły mięso . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 C na około 30-45 minut . W miedzy czasie oczyszczamy i płukamy kurki , kroimy w pasy . Szalotkę siekamy drobniutko , i podsmażamy na maśle , dokładamy kurki,czosnek  i smażymy dusząc około 10 minut . Po tym czasie dolewamy śmietankę z rozrobioną łyżką mąki i zagęszczamy nasz sos, doprawiamy solą i pieprzem -gotowy . Wykładamy na talerze i podajemy np do ziemniaczków 😉 Smacznego !

IMG_9933 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *