Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Rate this post

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Kolejna zupa z soczewicy , którą bardzo lubię , zarówno tą zieloną jak i czerwoną . Zupy zresztą , też bardzo lubię , wręcz uwielbiam , niestety, reszta familii, łącznie z sędziwą Japcią ( Babcią 😉 ) nie podziela mojego entuzjazmu , cóż jakoś muszę z tym żyć 😉 Więcej dla mnie ! Zupa jest bardzo , ale to bardzo prosta i szybka w wykonaniu , nie ma problemu z odgrzewaniem , też się dobrze sprawdza drugiego dnia , nawet smak jest jeszcze lepszy . Polecam wszystkim zupojadom , takim jak ja 😉

Składniki :

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka, czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew lub dwie mniejsze
  • 2 średnie cebule 
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2-3 strąki, świeżego chilli ( przyprawy możecie ograniczyć , jeśli wolicie delikatne smaki )
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2,5 l  wody
  • 3 kostki rosołowe jarzynowe lub bulion
  • łyżka klarowanego masła
  • sól do smaku
  • Gęsty jogurt do dekoracji , ewentualnie parę listków kolendry

Cebulę, chilli , marchew  i ziemniaki , obieramy , kroimy , podsmażamy na klarowanym maśle  z wszystkimi przyprawami , tak , żeby złapały złoty kolor, ale absolutnie nie mogą się przypalić bo zupa będzie gorzka  . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , czerwoną soczewicę i pomidory z puszki . Gotujemy do momentu , aż soczewica , zacznie się rozpadać . Blendujemy na gładki krem i ewentualnie doprawiamy solą do smaku . Wykładamy na talerze , dekorujemy jogurtem , kolendrą i podajemy . Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *