Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Jak już wielokrotnie podkreślałam , kocham zupy i nie ma tygodnia ,żebym jakiejś nie ugotowała . Oczywiście reszta rodziny żywi się inaczej , gdyż żadne z nich nie podziela mojej miłości do tego rodzaju dań 😉 Dzisiaj przepis na pyszną , szybką i sycącą zupę pieczarkową . Użyłam kostek rosołowych bo miało być szybko , ale ich przeciwnicy mogą użyć bulionu , będzie zdrowiej a efekt ten sam 😉 Polecam jest naprawdę pyszna i nieco inna 😉

Składniki :
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • garść dowolnego makaronu
  • 3 kostki bulionowe cielęce
  • pieprz , sól do smaku

Pieczarki i cebulę kroimy w dowolne kawałki , podsmażamy na złoty kolor na patelni . Przekładamy do garnka . Dodajemy pokrojoną drobno marchew i pietruszkę . Zalewamy  2,5 – 3 l wody w zależności jak gęste zupy lubicie .  Doprawiamy czosnkiem wyciśniętym praską , gałką , sosem worcester  . Dokładamy kostki bulionowe i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut . Po tym czasie wrzucamy surowy makaron i gotujemy jeszcze około 8 – 9 minut . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i można serwować . Podajemy  na gorąco 😉 Smacznego !



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *