Zupa pieczeniowa , czyli o smaku pieczeni ;)

4.7/5 - (4 votes)

Zupa pieczeniowa , czyli o smaku pieczeni 😉 

To świetna zupa dla amatorów, smaku sosu z pieczeni lub ciemnych gulaszy. Nie jest, aż tak tłusta ,ani kaloryczna jak sosy , za to pełna smaku i aromatu ,który tak lubimy..przynajmniej ja lubię i moja rodzinka 😉 Takie, żarło drwala na chłodne wieczory 😉 Świetne z przaśnym chlebem lub domową bułą …

IMG_9871 (640x427)

Potrzebne składniki

2-3 szt żeberka lub 1 kg kości wieprzowych od karkówki                                                                           1 średnia marchewka                                                                                                                                   2 korzenie pietruszki                                                                                                                              2 duże ziemniaki                                                                                                                                         2 kostki pieczeniowe ( winiary lub knor )                                                                                                 1 cebula -dość duża                                                                                                                                    1 łyżeczka smalcu                                                                                                                                        1 łyżeczka mąki rozprowadzonej w wodzie do zagęszczenia                                                           natka pietruszki  do dekoracji , sól,pieprz i ząbek czosnku do smaku

IMG_9855 (640x427)

Żeberka wrzucamy na rozgrzany w rondlu smalec i ostro przypiekamy , aż dostaną brązową pieczątkę ( no, żeby nie zachęcać do przypalania ,ale bez tego nie będzie smaku pieczeni 😉 ) , następnie dolewamy wodę około 2-3 l   , dodajemy sol i dusimy pod przykryciem ,aż zaczną się rozpadać . Wtedy odławiamy żeberka , studzimy i obieramy z mięsa. Do wywaru dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę,korzeń pietruszki i dusimy 10-15 minut. Jeśli trzeba dolewamy odrobinę wody  .Następnie dorzucamy obrane,pokrojone ziemniaki i kostki rosołowe oraz ,czosnek  i dusimy jeszcze około 15 minut w razie potrzeby ściągamy łyżką, nadmiar tłuszczu . Dorzucamy do zupy obrane z kości mięsko i zaklepujemy mąką rozprowadzoną z wodą . Zagotowujemy i podajemy z natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem .   Najlepsza do tego jest buła do maczania w zupie… 😉

IMG_9858 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *