Zupa z brukwi i dyni ze świeżym majerankiem

Rate this post

Zupa z brukwi i dyni ze świeżym majerankiem

Zupa z brukwi w pewnych rejonach polski , jak np na Kaszubach  ,jest uważana za wielki przysmak . Gotowana na gęsinie lub rosole z kaczki smakuje wyśmienicie . W naszym domu tylko ja jestem wielkim amatorem zup , ale jest to jedna z tych po które sięgam, kiedy nadejdzie jesień lub zima . Pyszna sycąca o specyficznym aromacie i smaku . Dodatek dyni nie jest tradycyjny , to raczej modyfikacja , która sprawia że zupa nabiera bardziej łagodnego charakteru . Kiedyś z braku marchewki sięgnęłam własnie po dynię i tak już zostało 😉  Doprawiona świeżo otartym majerankiem jest po prostu epicka 😉 

Składniki :
  • 2 kacze korpusy ( całej kaczuchy szkoda 😉 )
  • 1 średniej wielkości brukiew (użyłam nowej odmiany „Purpur top”ale lepsza jest tradycyjna żółta  😉 )
  • 1/2 małej dyni
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki passaty pomidorowej ( lub własnego przecieru ze świeżych pomidorów )
  • sól , pieprz do smaku
  • 3 łyżki słodkiej , gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku
  • mały pęczek, świeżego majeranku do doprawienia i dekoracji

Korpusy kacze dzielimy na części , zalewamy wodą , solimy i gotujemy na wolnym ogniu . Po  upływie godzinki , odcedzamy wywar od kości . Kości można obrać z mięsa , które na końcu wróci do zupy 😉 .Do tak uzyskanego wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę , brukiew , cebulę i dynię . Gotujemy przez około 30 minut , po czym dokładamy również drobniutko pokrojone ziemniaki , wyciśnięty praską czosnek , passatę pomidorową sól do smaku i suszony majeranek . Gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy pieprzem . Zupę z brukwi , serwujemy na gorąco, obficie posypaną świeżym majerankiem . Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *