Zupa zimowa z kaszą i pieczarkami

5/5 - (32 votes)

Zupa zimowa z kaszą i pieczarkami 

Na dworze zrobiło się zimno, a nawet bardzo zimno . Wieczory zaczynają być długie .. a nic nie umila tak popołudnia jak miseczka lub kubeczek ciepłej sycącej i kolorowej  zupki, w optymistycznych apetycznych barwach …. 😉 Do tego wszystkiego jest lekka , zdrowa i zawiera dużo cennego błonnika , czyli dwa w jednym  . Smacznie i zdrowo 😉 

IMG_0176 (640x427)

skład na około 5-6 osób :

  • kości wieprzowe lub żeberka ( około 0,5kg )
  • 1 marchewka -duża
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
  • 50 ml śmietanki , 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • sól,pieprz do smaku

IMG_0155 (640x427)

Kości płukamy , wkładamy do garnka o pojemności 4 L i zalewamy wodą -gotujemy około 30 minut na małym ogniu . Po tym czasie zbieramy z wierzchu brzydką brudną pianę ( zawsze przy kościach taka powstaje – wtedy zupa nie będzie mętna  ) , wyjmujemy kości , obieramy je z resztek mięska . Kości oddajemy pieskowi , a mięsko zostawiamy na talerzu -dodamy później . Do wywaru z kości wkładamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa , kaszę , solimy i gotujemy następne 20-30 minut .

IMG_0171 (640x427)

Po tym czasie dokładamy pokrojone w plastry pieczarki oraz wcześniej obrane z kości mięsko -zagotowujemy 5 minut , dolewamy śmietankę , wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i natychmiast zdejmujemy z kuchenki . Zupa im częściej odgrzewana tym lepsza . Smacznego 😉

IMG_0180 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Zupa zimowa z kaszą i pieczarkami”

  1. No ja dziś właśnie robię ale nie umiem jakoś kupować po 250 gr więc robię od razu cały gar 🙂 Taka zupa nie może nie smakować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *