Smarowidło z pieczonej łopatki na kanapki …

5/5 - (27 votes)

Smarowidło z pieczonej łopatki na kanapki

Jesienią zawsze ma się smaki na cięższe potrawy ..Ja uwielbiam każde  mięsne smarowidło , przygotowuje się je wcześniej, a potem tygodniami można się delektować ich wybornym smakiem , zagryzając kiszonym  ogóreczkiem ze spiżarki..a takie z pieczonej łopatki jest po prostu…niebiańskie  😉 A gdyby tak był pod ręką jeszcze świeżo pieczony chleb ..marzenia, te duże i te malutkie…

IMG_0271 (640x427)

Skład na 2 słoiki 300 ml -tak na ,oko jak chłop w szpitalu .. 😉

  • 1 kg łopatki wieprzowej ( nie za tłustej )
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku , szczypta gałki muszkatowej mielonej

IMG_0252 (640x427)IMG_0254 (640x427)



Łopatkę przepłukać zimną woda , osuszyć ręcznikiem papierowym i  włożyć do brytfanki , razem z obraną i pokrojoną  cebulą ,marchewką ,pietruszką i czosnkiem . Dodać smalec i zapiekać w zamkniętej szczelnie brytfance w piekarniku ,aż się ze-złoci i upiecze . Przestudzić do temperatury pokojowej  i następnie zmielić razem z warzywami przez sitko o drobniutkich oczkach , włożyć z powrotem do brytfanki w wywar , który się wytworzył podczas pieczenia , dolać 1 szklankę wody , sól , przyprawy , zamieszać i zagotować . Tak przygotowaną masę mięsną , nakładamy na gorąco do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy , jeśli chcemy przechować dłużej to pasteryzujemy gotując słoiki przez 20 minut , jeśli około tygodnia -to spokojnie w lodówce postoi bez dodatkowej pasteryzacji . Możemy także użyć pieczonej łopatki lub mięsa pozostałego z obiadu i postępując według przepisu przygotować własne smarowidło . Smacznego 😉



IMG_0255 (640x427)IMG_0256 (640x427)

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *