Shoarma drobiowa

Rate this post

Shoarma drobiowa 

Shoarma to tradycyjna kuchnia arabska , sposób przyrządzania tej potrawy jest różny dla rożnych regionów , podobnie jak nasze gołąbki niby te same , a jednak zawsze ciut inne w każdym domu . Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa , jest naprawdę smaczna i nawet dzieci chętnie po nią sięgają . Podana z czosnkowym sosem jogurtowym lub innym dipem jest po prostu obłędna , a do tego frytki i mamy niebo  . Lubię takie proste i szybkie w przygotowaniu potrawy , które wiem ,że uszczęśliwią wszystkich i nie będę musiała gotować kilku obiadów jednego dnia…co niestety zdarza się przy moich marudach   😉 

shoarma drobiowa

Składniki na 5-6 osób :

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Mieszanka przypraw :

IMG_1740



Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka do kawy i mielimy na drobniutko . Piersi z kurczaka kroimy drobniutko i cieniutko  , przekładamy do miski , solimy , skrapiamy 2 łyżkami oleju i posypujemy 2 łyżkami od zupy przyprawy ( nie martwcie się nie będzie za mocne ) . Całość mieszamy dokładnie pokrywając kurczaka marynatą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę , a najlepiej na całą noc .

IMG_1741

Po tym czasie smażymy na mocno rozgrzanej patelni , na niewielkiej ilości oleju , cały czas mieszając , aż kurczak nabierze złoto-brązowego koloru jak na zdjęciu . Gotowe , podajemy z frytkami i świeżymi warzywami z dresingiem w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego ..pychota . Polecam .

IMG_1742

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *