Shoarma drobiowa
Shoarma to tradycyjna kuchnia arabska , sposób przyrządzania tej potrawy jest różny dla rożnych regionów , podobnie jak nasze gołąbki niby te same , a jednak zawsze ciut inne w każdym domu . Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa , jest naprawdę smaczna i nawet dzieci chętnie po nią sięgają . Podana z czosnkowym sosem jogurtowym lub innym dipem jest po prostu obłędna , a do tego frytki i mamy niebo . Lubię takie proste i szybkie w przygotowaniu potrawy , które wiem ,że uszczęśliwią wszystkich i nie będę musiała gotować kilku obiadów jednego dnia…co niestety zdarza się przy moich marudach 😉
Składniki na 5-6 osób :
- 2 podwójne filety z kurczaka
- olej do smażenia
- sól do smaku
Mieszanka przypraw :
- 1/2 łyżeczki goździków
- 6 ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka kuminu ( kmin rzymski )
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 2 łyżeczki łagodnego curry
- 2 łyżeczki -płaskie , czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru
- 6 malutkich (1 cm) suszonych papryczek piri piri (lub inna ostra papryka w lubianej ilości )
- 1/2 łyżeczki -płaskiej gałki muszkatowej
Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka do kawy i mielimy na drobniutko . Piersi z kurczaka kroimy drobniutko i cieniutko , przekładamy do miski , solimy , skrapiamy 2 łyżkami oleju i posypujemy 2 łyżkami od zupy przyprawy ( nie martwcie się nie będzie za mocne ) . Całość mieszamy dokładnie pokrywając kurczaka marynatą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę , a najlepiej na całą noc .
Po tym czasie smażymy na mocno rozgrzanej patelni , na niewielkiej ilości oleju , cały czas mieszając , aż kurczak nabierze złoto-brązowego koloru jak na zdjęciu . Gotowe , podajemy z frytkami i świeżymi warzywami z dresingiem w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego ..pychota . Polecam .