Fasolowa na żołądkach indyczych
Fasolowa jest zdrowa , nie tylko się rymuje , ale także świetnie smakuje 😉 Ugotowana na żołądkach indyczych jest też lekka i nietłusta . Zdaję sobie sprawę ,że niektórzy się wzdrygają na sama myśl o jedzeniu podrobów , ale kto nie próbuje , niech nie krytykuje 😉 Moja rodzinka ceni sobie podroby i od czasu do czasu nawet chętnie się nimi zajadają , szczególnie jeśli chodzi o zupy na żołądkach lub serduszkach ..mniam , sama je uwielbiam 😉
Składniki :
- 6 żołądków indyczych
- 3 l wody
- niepełna szklanka ,suszonej, drobnej, fasolki białej
- 1 duża marchewka
- kawałek pora
- kawałek korzenia pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( lub po prostu pieczona papryka )
- sól do smaku
- 2 kostki bulionowe drobiowe
- natka pietruszki
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Do garnka wlewamy 3 l wody , wrzucamy oczyszczone i umyte żołądki oraz dwie kostki bulionowe . Gotujemy do momentu aż żołądki zaczną robić się miękkie ( około 30 -40 minut ) . Po tym czasie solimy , wyciągamy żołądki- kroimy w plastry – wkładamy ponownie , dorzucamy fasolę i warzywa , gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka . Dodajemy przyprawy , koncentrat, pastę paprykową lub pieczoną paprykę i gotujemy jeszcze 20 minut . Na koniec zabielamy śmietanką i doprowadzamy do wrzenia . Gotowe ,możemy podawać , najlepiej z siekaną natką pietruszki .