Bałkańska zupa dyniowa

5/5 - (4 votes)

Bałkańska zupa dyniowa 

Bałkańska zupa , to bardzo fajny przepis na zupę z dyni , na ostro . Nie mam pojęcia , czy faktycznie jest to jakiś oryginalny przepis z rejonu Bałkanów , więc nie pisze ,że tak jest . Bardziej bym zakładała , że z tą zupą jest jak z rybą po grecku 😉 Mało istotne , najważniejsze , że jest mega smaczna i różni się od tych , które do tej pory próbowałam , zdecydowanie na plus . Fajna kompozycja smaków i kolorów ,a że pora na dynie bo jesień za pasem .. to do dzieła 😉 

bałkańska zupa dyniowa

Składniki :

  • 0,5 kg dyni o żółtym miąższu, niezbyt suchym ,średnio słodkim ( np. butternut )
  • kawałek selera korzeniowego 
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 słodkie, bardzo dojrzałe pomidory malinowe lub 4 śliwkowe
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska ,łyżeczka mielonej kozieradki
  • kawałek papryczki habanero ( trzeba bardzo uważać dodając , bo jest mega mocna )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2  łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion adżwan ( można zastąpić tymiankiem )
  • 2-3 kostki bulionowe drobiowe lub rosół drobiowy ( około 2 l )
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • śmietanka do dekoracji

img_8397

Dynię obieramy , kroimy w kawałki , bez nasion i miękkiej części komory . Selera i cebulę także obieramy i kroimy . W garnku o nieprzywierającym dnie , podsmażamy na oliwie cebulę ( dwie cebule , jedną zostawiamy na okrasę )  , habanero ( maleńki kawałeczek )   z przyprawami i wyciśniętym, praską, czosnkiem . W momencie , kiedy cebula zmięknie , dodajemy dynię , selera i nadal smażymy , aż wszystko nabierze leciutko złocistego koloru . Zalewamy 2 l wody i dodajemy kostki bulionowe lub wlewamy 2 l rosołu drobiowego .

img_8398

Gotujemy na małym ogniu , do momentu , aż dynia będzie mięciutka i zacznie się rozpadać . Blendujemy wszystko na gładką , półpłynną masę ( jeśli jest zbyt gęsta można dolać rosołu lub wody z kostką bulionową ) . Ostatnią cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na patelni na oleju , z odrobinką cukru , soli , aż upraży się na złoty kolorek i będzie chrupiąca . Zupę wylewamy na talerze dekorujemy śmietanką , cebulką i podajemy . Bałkańska zupa , gotowa  . Smacznego 😉

img_8414

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *