Biały salceson ze świeżym majerankiem, zdrowe wędliny

4.9/5 - (19 votes)

Biały salceson ze świeżym majerankiem, zdrowe wędliny

Salceson, szczególnie biały jest ulubionym smakołykiem mojego M. Uwielbia domowy, dobrze zrobiony z golonką i świeżym majerankiem;) Posiłek bogów, który warto sobie raz na jakiś czas zaserwować. Domowe wędliny jak już wielokrotnie podkreślam nie mają sobie równych. Nawet jeśli salceson kojarzy Ci się z czymś obrzydliwym, pamiętaj że w tym własnej roboty, dodasz tylko to co lubisz i to co chcesz. A nie psa z budą, krowę z kopytami i świńskie gałki oczne jak w sklepowych. Oj żeby tylko te powyższe „dobrodziejstwa” ale zazwyczaj jest jeszcze skrobia, soja, glutaminian, i masa E. Warto poświęcić chwilkę dla zdrowia rodziny i wykonać kilka własnych wędlin, które można zamrozić i cieszyć się zdrowym jedzeniem przez dłuższy czas. Wierzcie mi, takie poświęcenie się opłaca, bardziej niż suplementy z apteki 😉

składniki na 4 szt około 0,6-0,8 kg, bryłek :

  • 2 duże golonki tylne
  • 0,5 kg średnio-chudego, świeżego boczku
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,3 kg świeżych skór świńskich
  • 3 serca wieprzowe
  • przyprawy:
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • 3 cebule
  • 1 czubata, łyżka mielonej, białej gorczycy
  • 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • pęczek świeżego majeranku
  • 1 płaska łyżka mielonego kminku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku

Mięso i podroby, włóż do mocno osolonej wody z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, cebuli, czosnku i gotuj do miękkości . Wystudź, serca pokrój w kostkę, kawałek łopatki -malutki także warto pokroić w kostkę, resztę mięsa zmiel -wrzuć wszystko do michy. Golonki rozerwij pacami, połowę mięsa zmiel, a resztę pokrój. Skóry wieprzowe i boczek pokrój w małą kostkę. Dopraw przyprawami, cukrem, świeżym siekanym majerankiem, kminkiem, gorczycą, pieprzem, żelatyną  –nie żałując soli, gdyż mięso bardzo ją chłonie i mimo, że sypałam moim zdaniem sporo, jest w sam raz.



Dodaj  2 szklanki wywaru z gotowania mięsa i mieszaj ..mieszaj i mieszaj, aż wszystko zamieni się w ciastolinę . Osłonkę ogrzej w wodzie o temperaturze 40 C przez 15 minut . Po tym czasie zwiąż jeden koniec, a przez drugi włóż łyżką lub ręką ( ręką jest wygodniej ) masę salcesonową ugniatając, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. Mocno ściągnij i zawiąż .

Parz w temperaturze 70-80 C przez 65 minut . Następnie wyjmij, połóż na desce , a drugą przyciśnij, np.stawiając coś na niej, żeby lekko się spłaszczył, tak pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie zdejmij deski, włóż do lodówki, a potem po 24 godzinach można się rozkoszować, zdrową domową wędliną bez dziwnych domieszek.. pycha 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *