„Biały” wegetariański gulasz z cukinii z pieczarkami
Czasami dobrze zrobić sobie, nawet jednodniową pauzę od mięsa . Biały gulasz jest wtedy jedną z najsmaczniejszych propozycji obiadowych . Delikatne warzywa i pieczarki , otulone kremowym sosem z nutką czosnku… hm..mało jest tak dobrych rzeczy 😉 Gulasz z cukinii o tej porze roku ma także jedną zaletę , jest sezon na to warzywo , więc jest tani . Jest ono nieziemsko plenne , a ta potrawa pozwala ja rozsądnie i ze smakiem spożytkować 😉 Bo wiadomo ,że cukinia jest pyszna i żal ją zmarnować . Zachęcam do wypróbowania , tym bardziej że robi się go mega szybko .
Składniki :
- 1 mała cukinia
- 1-2 średnie ziemniaki – ugotowane
- 6-7 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- sól , biały pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki rozrobiona w wodzie do zagęszczenia
- 200 ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżki masła
Ziemniaki kroimy w kostkę -będą imitacją mięsa 😉 Cebulę obieramy , kroimy w piórka . Cukinię i pieczarki w plasterki , a paprykę po usunięciu nasion w dowolne paski . Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem , jak zacznie mięknąć , dorzucamy pieczarki . Smażymy , mieszając co jakiś czas . Po upływie około 10 minut dodajemy cukinię, gotowane ziemniaki , smażymy do momentu aż zacznie robić się miękka ale nie ciapowata . Doprawiamy solą , pieprzem do smaku . Dodajemy śmietanę , dusimy jeszcze chwilkę , około 3 -4 minut po czym zagęszczamy sos mąką do lubianej konsystencji . Gotowe , serwujemy z pieczywem czosnkowym lub grzankami 😉 Ryż lub kasza tez będą świetnym uzupełnieniem dania . Smacznego !