Bułki domowej roboty do hamburgerów

Rate this post

Bułki domowej roboty do hamburgerów

Mój starszy syn uwielbia hamburgery , a młodszy kocha bułki i buły , tak więc żeby pogodzić ich obu trzeba było zrobić domowe bułeczki . Jeden wciął je na ciepło z dżemem  , a drugi zamienił w cheeseburgera , wszyscy są szczęśliwi , a ja mam święty spokój ,aż do jutra .. 😉  

IMG_0401 (640x427)

Składniki  na około 5 bułek :

  • 750 g maki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 l  letniej wody
  • 1 rozmieszane jajko
  • papier do pieczenia
  • sezam do posypania bułek

IMG_0386 (640x427)IMG_0387 (640x427)

Mąkę wsypać do dużej miski , razem z solą i rozkruszonymi ręką drożdżami ( jak najmocniej się da je rozdrobnić )  –wszystko zamieszać dokładnie .  Dolewamy wodę i mieszamy ugniatając rękami , aż uzyskamy gładką i odchodząca od miski i rąk masę . Formujemy z całości ciasta dużą kulę i przekładamy na stolnicę lub stół , wyrabiamy , ugniatamy , aż ciasto będzie bardzo sprężyste i zaczną się pojawiać bąble z powietrzem . Wtedy przekładamy je do miski poprószonej mąką , a miskę wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

IMG_0395 (640x427)IMG_0398 (640x427)

Po tym czasie ciasto dzielimy na około 5 porcji . Każdą porcję ciasta wygniatamy i formujemy z niej kulę , układamy na papierze do pieczenia na blaszce . Całą blachę  , znowu wkładamy do worka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Następnie bułki nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem na koniec  posypujemy sezamem . Na dnie piekarnika stawiamy żaroodporna miskę wypełnioną gorąca woda , wyżej na środkowej półce , pieczemy bułki przez około 30 minut w temperaturze 220 C bez termoobiegu . Bułki domowej roboty , są gotowe , pyszne i naprawdę świetne zarówno do hamburgerów jak i z dżemem lub serem na zimno i na ciepło .. 😉

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *