Buraczki zasmażane z cebulką – ciepła przystawka obiadowa

Rate this post

Buraczki zasmażane z cebulką – ciepła przystawka obiadowa

W niedzielę zazwyczaj na stołach gości mięcho , czyli wiadomo , jest pieczeń ,schabowy, roladki lub inne wynalazki . Czasem największym zmartwieniem w taki dzień jest co podać jako dodatek ? Warto wtedy sięgnąć do babcinych smaków i przygotować np. pyszne zasmażane buraczki z cebulką , naprawdę poezja 😉 Na domiar wszystkiego są banalnie proste w przygotowaniu i nie ma opcji ,żeby się nie udały 😉

Zasmażane buraczki z cebulką na obiad

Składniki :

IMG_1495IMG_2640



Buraki myjemy i wkładamy do garnka , zalewając wodą tak ,żeby były całkowicie zanurzone. Gotujemy do momentu , aż  będziemy mogli swobodnie , bez trudu wbić w nie widelec – co oznacza ,że są już gotowe . Zlewamy wodę , studzimy przez zalanie zimną wodą i obieramy z łupinek . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , na tzw. wiórki . Cebulkę obieramy , siekamy drobniutko i podsmażamy na smalcu , do zrumienionej , ale nie przypalonej cebulki dodajemy buraczki , sól , cukier,pieprz i cytrynę . Smażymy do miękkości , jakieś 20 minut , co jakiś czas mieszając ,żeby się nie przypalały. Na koniec dodajemy jogurt , mieszamy do połączenia i zdejmujemy z ognia  . Gotowe 😉 Teraz już tylko kawał pieczeni lub mielony i ..na stół 😉 Smacznego 😉

IMG_2641Zasmażane buraczki z cebulką na obiad

Odwiedź nas także tu:

3 thoughts on “Buraczki zasmażane z cebulką – ciepła przystawka obiadowa”

  1. Trochę zmodyfikowane tj. z jabłkiem i bez smalcu, za to z odrobiną oleju do cebulki, zrobiłam. Jedliśmy wczoraj na ciepło, dzisiaj zimne. Oba warianty bardzo smaczne. Dobry przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *