Buraki naciowe – bardzo pyszne, bardzo zdrowe ;)

Buraki naciowe -bardzo pyszne ,bardzo zdrowe 😉

Burak liściowy, mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy , jest wiele określeń używanych wobec tego warzywa . Zwał jak zwał , jedno jest pewne ,że to niezwykła pozycja w jadłospisie i warta zachodu . Ma wiele właściwości odżywczych itp . Niestety w polskich sklepach rzadko bywa dostępny , więc trzeba go sobie wyhodować , co nie jest trudne . Kiełkuje z łatwością , nawet wysiany wprost do gruntu i daje obfite plony . W smaku najlepsze są odmiany o białych ogonkach , a najefektowniejsze wizualnie te o żółtych i czerwonych . Piękna ozdoba każdej rabaty , rośliny te u nas hodowane jako jednoroczne potrafią przetrwać łagodniejsze zimy . Dobrze czują się uprawiane w pojemnikach i skrzynkach np. na tarasie . Zachęcam do uprawy tego warzywa, tym bardziej ,że można go używać jak szpinaku, liście faszerować , kisić ,a łodygi używać do sałatek i marynat  😉

IMG_9944 (640x427)IMG_9903 (640x427)IMG_0070 (640x427)

Tu można zakupić nasionka : Centrum Zielony Ogrodnik 

 

2 thoughts on “Buraki naciowe – bardzo pyszne, bardzo zdrowe ;)”

  1. hmmmm… właśnie pocięłam i łodygi i liście i zapakowałam do słoików celem kiszenia. Chcąc się chwilę zrelaksować weszłam do netu i znalazłam tę stronkę a teraz mam problem – zaczynam się zastanawiać, czy dobrze zrobiłam łącząc pocięte łodygi i liście? Tyle pracy (i bałaganu w kuchni) a może trzeba było to zrobić inaczej? Masz duże doświadczenie z kiszonkami powiedz, czy coś z tego mojego kiszenia będzie, czy to tylko kicha będzie?
    (zawsze porażkę mogę zrzucić na karb kupnych produktów 😉 )

    Pozdrawiam,
    Agnieszka (świeżynka w kiszeniu, ale planująca sprawdzić większość Twoich przepisów)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *