Cygara drobiowe z pieczarkami
Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi niczym id innych się nie różnią 😉 Niestety czasami ma się dosyć monotonności i trzeba wymyślić coś , co ją przełamie i wprowadzi powiew świeżości w kuchni . Takim pomysłem są cygara , które wyglądają na trudne , a w rzeczywistości są bardzo , ale to bardzo proste . Za to na pewno , nie można ich określić jako nudne 😉
Składniki :
- 0,5 kg piersi z kurczaka bez kości – filet
- 0,5 kg pieczarek
- 100 g wędzonego boczku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1 jajko
- folia spożywcza
- 2 łyżki masła
Piersi z kurczaka rozkrawamy na połowę , po czym każdą połówkę, przecinamy jeszcze na pół , tak, żeby uzyskać z każdej dwa plastry . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , mają pozostać dość grube , więc nie należy się nad nimi pastwić . Pieczarki , cebulkę i boczek siekamy na małe kawałki i smażymy wszystko na złoty kolor -zazwyczaj wystarczy tłuszcz z boczku , ale czasem trzeba dolać ciut oleju . Doprawiamy solą , pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , dodajemy siekana natkę pietruszki , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach i wbijamy do niego jajko – mieszamy do połączenia składników ( jajko można wcześniej roztrzepać widelcem , łatwiej się wymiesza ) . Rozklepana pierś kładziemy na dość dużym kawałku folii , solimy , nakładamy dużą łyżkę farszu i zamykamy pierś – nie do końca-tak żeby był widoczny pas farszu z boku , zawijamy w folię , formując cygaro – końce mocno skręcamy , jak cukierek i podklejamy pod spód ( folia klei się sama ) . Tak przygotowane cygara wkładamy do garnka z wrzątkiem i parzymy około 10 minut w gorącej , ale nie wrzącej wodzie . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia . Zdejmujemy folię i podsmażamy na maśle tuż przed podaniem . Ja podałam z sosem pieczarkowym i pure ziemniaczanym przełożonym szpinakiem .Smacznego 😉