Dip czosnkowo – ogórkowy
Kolejny dobry i szybki dip do mięs z grilla , piekarnika, lub na kanapki . Świetnie sprawdza się także do tortilli i do warzyw z wody lub na parze . Jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu , można powiedzieć , że robi się go w biegu . Smak doskonały , dla mnie , gdyż ja uwielbiam czosnek w dipach każdego rodzaju , a dzięki ogórkowi jest on dodatkowo świeży i lekki 😉
Skład :
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
- kawałek ( około 15-20 cm ) ogórka szklarniowego ze skórką
- sól , pieprz do smaku
- szczypta cukru dla równowagi ( 1/2 łyżeczki )
Do miseczki wkładamy majonez , jogurt grecki . Ogórka myjemy , odcinamy interesujący nas kawałek i ścieramy razem ze skórką do jogurtu i majonezu . Doprawiamy solą , pieprzem , czosnkiem , cukrem i dokładnie mieszamy . Odstawiamy na 30 minut , ponownie mieszamy i możemy serwować … do czego tylko chcemy , jest naprawdę pyszny .. 😉