Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem

5/5 - (37 votes)

Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem

Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy 😉

Pampuchy dmowe z gulaszem pieczarkowym

Składniki ;

gulasz :

  • 8-10 średnich pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 małej cukinii
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól , pieprz do smaku

IMG_4460IMG_4466

W pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się nie przykleją . Po około godzinie , do półtorej w zależności jak ciepło jest w domu , pampuchy są już gotowe do gotowania. W dużym garnku nastawiamy wodę – około 1/2 garnka , dopasowujemy do niego metalowe sitko i pokrywkę ( sitko nie może dotykać wody ) lub jeśli mamy gotowy zestaw , używamy gotowca .

IMG_4467IMG_4472

Dobra do gotowania na parze, jest też gaza zamocowana gumką do garnka-choć czasem lubi się zsunąć pod ciężarem klusek . Pampuchy wkładamy na sitko w momencie kiedy woda już bulgocze , po dwie lub trzy , ale tak żeby miały między sobą miejsce na rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut . Po tym czasie są już gotowe . Teraz gulasz , siekamy wszystkie składniki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i kilku kropli oleju , doprawiamy solą pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , gałką muszkatołową . W momencie kiedy składniki się przyrumienią , wlewamy wodę , zagotowujemy i dodajemy rozmieszaną ze śmietaną mąkę , cały czas mieszając żeby nie powstały grudki . Wyłączamy gaz i posypujemy posiekaną natką pietruszki . Wykładamy wszystko na talerz , ja dodałam jeszcze kalafiorka z bułką tartą i na stół … 😉 Smacznego 🙂

IMG_4464IMG_4465

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem”

  1. Witam, bardzo fajny przepis i właśnie mam zamiar wypróbować tylko mam wątpliwość co do ciasta, czyżby woda lub mleko nie była potrzebna? A może gdzieś w innym miejscu to jest napisane?Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *