Drobiowe roladki z serem i ziołami prowansalskimi

Rate this post

Drobiowe roladki z serem i ziołami prowansalskimi

Cudownie aromatyczne danie z kaskadą płynącego żółtego sera w środku ..Niebo !  A tak poważnie , jest to jedna z bardziej lubianych u mnie w domu pozycji , chociaż wymaga nieco zabawy w kuchni , no cóż ja jestem w głębi duszy dzieckiem i bardzo lubię się bawić , szczególnie w kuchni , a więc do dzieła .. zróbmy niebo w piekle  .. 😉

 drobiowe roladki z serem i ziołami prowanasalskimi

Składniki na 2 duże rolady ( najedzą się 4 osoby )

  • 1 podwójna pierś z kurczaka ze skórą
  • 8 plastrów sera żółtego Gouda
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego boczku
  • folia spożywcza -strecz
  • 2 łyżki masła i kilka kropli oleju do smażenia

DSC_9443 (640x426)DSC_9444 (640x426)

Piersi z kurczaka rozdzielamy na dwie . Każdą sztukę nacinamy w środku ( nie przecinamy do końca ) , tak ,żeby uzyskać większą powierzchnię ( nie zdejmujemy skóry -nacięcie wykonujemy od środka , żeby jej nie uszkodzić )  Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem do mięsa , tylko po stronie bez skóry ( jak na zdjęciu ) .

DSC_9445 (640x426)DSC_9446 (640x426)

Każdy płat mięsa posypujemy 1 łyżeczką ziół prowansalskich , 1/2 łyżeczki czosnku  , solimy , pieprzymy , układamy 4 plastry sera ( patrz zdjęcie 😉 ) a na ser , rzucamy kilka kawałeczków boczku ( 1/2 łyżki z tego co mamy ) .Zwijamy w rulonik , tak aby skóra znalazła się na wierzchu . Układamy na streczowej folii i owijamy nią szczelnie przynajmniej w trzy warstwy , zakręcając końce w cukierek , bardzo mocno ( jeśli się rozwijają ,to streczujemy jeszcze w poprzek uważając by nie stracić kształtu walca )  .

DSC_9449 (640x426)DSC_9450 (640x426)

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy do niej nasze ofoliowane roladki , zmniejszając gaz na mały i tak gotujemy na niewielkim ogniu około 15 minut . Wyłączamy , wykładamy na talerzyk do ostygnięcia . Po przestygnięciu ( nie musi być zimna , byle się dała chwycić ) , odwijamy folię ( ja rozcinam ) wyjmujemy roladki i osuszamy papierowym ręcznikiem . Na patelni rozgrzewamy masło z kilkoma kroplami oleju , układamy roladki , solimy  i obsmażamy  na złoty kolor ,ze wszystkich stron . Zdejmujemy z patelni i po 2 minutach odpoczynku , kroimy na plastry , uważając ,żeby się nie poparzyć . Gotowe , ja podałam ze smażonym makaronem z warzywami , ale można z ryżem lub grzankami 😉 Bardzo dobre są także na zimno do kanapek , smakują jak pieczony kurczak z serem 😉  .. pychotka 😉

DSC_9451 (640x426)DSC_9459 (640x426)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *