Drożdżowa babka z budyniem

Rate this post

Drożdżowa babka z budyniem

Jak już tradycja każe , trzeba w weekend zrobić za karę -dla mnie , a w nagrodę dla pozostałych – ciasto , albo cokolwiek innego byle słodkiego. Wszyscy sobie słodzą , a ja cierpię w kuchni 😉  No cóż , wiadomo cukiernikiem nie jestem i ambicji ,żeby nim zostać nie posiadam , więc łapię się tylko za to co najłatwiejsze . Dzisiaj postanowiłam zrobić drożdżówkę , a że lubię eksperymenty to dodałam do niej budyń . Kiedyś w szkolnych sklepikach można było dostać takie male drożdżówki z budyniem i lukrem , były pyszne , a że ja leniwa w temacie ciast , to zrobiłam jedną dużą . Wyszła smaczna i rodzinka zadowolona ..linczu na kucharzu w ten weekend nie będzie.. uf  😉

babka drożdżowa z budyniem

Składniki

Budyń :

  • 2,5 opakowania budyniu
  • 1 l mleka

lukier

do smarowania wierzchu jedno roztrzepane żółtko

IMG_2216IMG_2217

Najpierw gotujemy budyń z 1 l mleka odlewamy mniej więcej szklankę i rozprowadzamy w niej budyniowy proszek wraz z cukrem , resztę mleka zagotowujemy . Do gotującego się mleka dolewamy stopniowo rozpuszczony budyń , cały czas mieszając aż masa będzie bardzo gęsta ( gęściejsza niż zwykły budyń ) . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia . Teraz czas przygotować ciasto. Masło roztopić, ale delikatnie , tak żeby się nie zagotowało . Odstawić do wystygnięcia . Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min . Resztę z 0,5 kg mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn ( drożdże wymieszane z cukrem i mlekiem z mąką ) . Zacząć wyrabiać ciasto lub jak ja po prostu wrzucić wszystko do maszyny do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta 😉 . Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz . Następnie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny ( lub włączyć wyrastanie w maszynie 😉 )

IMG_2218babka drożdżowa z budyniem

.Po tym jak ciasto wyrośnie przełożyć je do natłuszczonej formy , ja użyłam prostokątnej od maszyny do chleba , ale polecam piec w zwykłej gdyż z maszyny źle się wyjmuje delikatną drożdżówkę -troszkę się łamie i rwie 😉  W wierzchu ciasta robimy nacięcie i wkładamy w nie budyń -lekko dociskając . Wierzch ciasta ( ale nie budyń ) smarujemy roztrzepanym żółtkiem . Wstawiamy do ciepłego piekarnika i podkręcamy temperaturę do 170 C ( bez termoobiegu ) pieczemy około 40-50 minut , sprawdzając , czy się nie przypala. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia  . Jeśli użyjemy maszynki do chleba , to pieczemy najkrótszym czasem, u mnie to było nastawienie na godzinę , ale wyjęłam po około 50 minutach , gdyż widać było po kolorze  ,że ciasto już jest gotowe 😉 Cukier puder mieszamy z wodą i lukrujemy nim naszą drożdżówę -odstawiamy do ściągnięcia się masy . Można spożywać i sobie używać 😉 Uwaga to drożdżówka , czyli ciasto wysokiego ryzyka nie zawsze wychodzi mimo dobrego przepisu i w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika pod żadnym pozorem -zerkamy przez szybkę 😉

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Drożdżowa babka z budyniem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *