Drożdżówka jak u babci

4.9/5 - (625 votes)

Drożdżówka jak u babci

Zawsze , ale to zawsze na wakacjach moja babunia piekła drożdżówkę z kruszonką . Uwielbialiśmy ją , bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom , poszperałam za przepisem i ukręciłam ..Cudownie móc na chwilę cofnąć się w czasie .. 😉 Jeśli macie możliwość , koniecznie zjedzie ją rodzinnie w ogrodzie , tak smakuje najlepiej…

drożdżówka jak u babci

Składniki :

Kruszonka 

wszystkiego po równo (masła, mąki, cukru )

IMG_4584

W pierwszej kolejności musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite   .

IMG_4583

Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny jak na zdjęciu . Gdyby zbyt się kleiła można dodać sypkich składników .

IMG_4585

Posypujemy kruszonką drożdżówkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 30 -35 minut bez termoobiegu . Gotowe 😉

IMG_4587

Odwiedź nas także tu:

13 thoughts on “Drożdżówka jak u babci”

  1. Przepisy bardzo dobry drozdzowka mieciutka ,bede teraz korzystała z tego przepisu.Dziekuje ślicznie .Pozdrawiam.

    1. 36 x 24 cm , bynajmniej ja takiej używam 😉 Na mniejszej będzie grubsza , na większej cieńsza 😉 Pozdrawiam serdecznie

  2. Super przepis, latwy, nie trzeba spedzic calego dnia na przygotowaniach i efekt niesamowity!
    Dziekuje bardzo za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *