Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu

4.8/5 - (21 votes)

Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu

Fraszynki to kuchnia Warmii i Mazur , czyli nasza polska dobroć narodowa 😉 Naprawdę pyszne danie i mimo że ja pochodzę z Kaszub , to bardzo mi smakują , a jeszcze bardziej mojej familii . Chłopcy zajadali jak najlepsze schabowe 😉 Młody pytał co jest w środku , a ja tajemniczo odpowiadałam ,że mięso . Jak na koniec dowiedział się że z rosołu , stwierdził że genialne . Normalnie mięso z rosołu omija się u nas szerokim łukiem , jakoś brak amatorów gotowanego , poza mną i moim psem Bagutem.. No ale Bagut zeżre wszystko i wszystkich , cokolwiek co mu się do pyska zmieści .. nawet pozagabarytowy listonosz , jest w jego menu .. 😉 Sześćdziesiąt kilo , żywej , wagi musi się czymś posilać , żeby nie łyknąć przypadkiem domowników .. dlatego najczęściej poświęcamy kurierów .. 😉  Generalnie pychota , zróbcie i ocenicie sami 😉 Ja polecam , szczególnie z sosem grzybowym bo mamy w tym roku już nie wysyp a plagę grzybową … za co ja serdecznie dziękuję bo je uwielbiam 😉

składniki :

ciasto :

  • 4 szklanki gotowanych , przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól do smaku

farsz :

  • 2 szklanki mięsa drobiowego ,obranego z kości ( oczywiście z rosołu , gotowanego 😉 )
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • sól ,pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • 100 ml kremówki 30 %

dodatkowo:

  • smalec lub olej
  • bułka tarta do obtoczenia

Składniki z listy ciasto , umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką na gładką masę . Może się nieco lepić ale wystarczy podsypać delikatnie mąką . Ciasto dzielimy na małe kulki , mniej więcej jak łyżka od zupy . Kulki rozpłaszczamy na grube  placki . Mięso mielimy na grubym sitku w maszynce do mięsa . Następnie podsmażamy na maśle siekaną cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem . Jak już zacznie się rumienić dodajemy mielone , gotowane mięso , doprawiamy gałką , maggi , sola i pieprzem . Smażymy do momentu aż farsz będzie robił się rumiany na styku z patelnią . Dolewamy śmietankę , mieszamy , wyłączamy gaz , odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz umieszczamy między dwoma plackami i delikatnie zamykamy brzegi formując zgrabne placki . Każdy obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na smalcu lub oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco po odsączeniu na papierowym ręczniku . Najlepsze z sosem grzybowym 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *