Jajka po meksykańsku w galarecie

4.8/5 - (17 votes)

Jajka po meksykańsku w galarecie

Jajka po meksykańsku w galarecie, to fajne wegetariańskie danie, które moja mięsożerna rodzinka uwielbia pałaszować w porze kolacji 😉 Jest dość lekkie ale bardzo sycące i mega smaczne. Szczególnie jeśli jest podane z sosem majonezowo chrzanowym, majonezem lub sosem tatarskim. Polecam, tym bardziej że jest to bardzo uniwersalna potrawa, która może być nawet przystawką na świątecznym stole, jeśli zostanie ciekawie i kreatywnie podana 😉 Na zdjęciu jest w kapciach i szlafroczku, czyli wersja domowa, wieczorowa 😉

Jajka w galarecie po meksykańsku

składniki ( na około 5-6 osób):

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 strąki świeżego chilli
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego, najlepiej własnego ale może być z kostki (wiadomo, chęci ma każdy, czas mają tylko szczęśliwcy 😉 )
  • trochę mniej niż 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki żelatyny wieprzowej lub jeśli jesteś wege to agaru  😉
  • świeży koperek

Ugotowane na twardo jajka, obierz ze skorupki i każde przekrój na pół. Kukurydzę i fasolę odcedź z zalewy i przepłukaj na sicie, żeby pozbyć się barwiącej zalewy z fasoli.  W garnku zagotuj bulion z dodatkiem pokrojonej w dowolne kawałki cebuli i marchewki. Jak już warzywa zmiękną, wyłącz gaz i dopraw wywar octem oraz cukrem, ewentualnie solą do smaku. Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę, dopraw pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i wymieszaj aż żelatyna całkiem się rozpuści. W słoikach ( lub innych naczyniach) ułóż równą ilość warzyw, także tych wyłowionych z bulionu, a także jajek. Zrób to tak, żeby od góry słoika pozostało Ci około 3 cm wolnej przestrzeni. Do każdej porcji dodaj siekany koperek, świeże chilli i zalej do pełna gorącym bulionem z żelatyną. Dodatek świeżego chilli daje fajny smaczek, ale jeśli nie lubisz pikanterii, pomiń 😉 Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby wszystko mocno stężało. Serwujemy schłodzoną, idealna z sosem tatarskim lub chrzanowym 😉 Smacznego!


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *