Karaibski kurczak, pomysł na obiad

4.9/5 - (9 votes)

Karaibski kurczak, pomysł na obiad

Karaibski kurczak, to dobry pomysł na obiad. Chłopcom chwilowo przejadły się standardy i klasyki więc zażądali zmiany, czegoś innego w smaku. Cóż klient nasz Pan, a dzieci to nasze Bóstwa więc nie da się odmówić 😉 Gdzieś w sieci znalazłam przepis na kurczaka w oryginalnym karaibskim wydaniu, ale składników było zbyt wiele. Dużo też takich, których akurat nie miałam, więc żeby sobie ułatwić życie, a nie zepsuć smaku i klimatu dania, dokonałam kilku podmianek i wyszło super. Kurczak jest naprawdę smakowity i już za kilka dni mam go zrobić ponownie 😉 Polecam, prosty i pyszny pomysł na nietuzinkowy obiad. Szczególnie dla tych którzy nie boją się smaku mięsa słodko – kwaśnego z mocnym kopem ostrości  🙂

składniki na 3 osoby:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1 puszka ananasów-plastry w słodkim syropie ( syrop też będzie potrzebny)
  • 200 g łuskanego boczku ( krojony w kostkę wędzony boczek)
  • 3 pomidory typu pasta
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 5 łyżek słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego
  • sok z jednej limonki i jej starta na najdrobniejszej tarce skórka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 papryczka habanero, ale tylko jeśli lubisz mega ostre inaczej lepiej pomiń ten składnik 😉
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła

Ćwiartki oczyść ze zbędnych i nieapetycznych elementów, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj obficie pieprzem syczuańskim, czosnkiem, solą, brązowym cukrem i sokiem z limonki. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie, obsmaż go na złoto na maśle i umieść na blaszce do pieczenia o wysokich brzegach. Zalej sokiem z puszki po ananasach, zasyp pokrojoną cebulą,  odsączoną z puszki kukurydzą, pokrojonymi pomidorami. Kolej dodać sos chilli, boczek, startą skórkę limonki i pokrojone w kosteczkę ananasy.



Odłóż 3 plastry do dekoracji dania 😉  Na koniec dopraw siekanym ,naprawdę drobniutko habanero lub pomiń ten składnik bo jest naprawdę gorący 😉 Habanero to nieodłączny składnik kuchni karaibskiej, ale jeśli nie lubisz, nie katuj się nim, nie ma sensu użyj ostrej papryki, wiele się nie zmieni, a nie będziesz cierpiał 😉 My kochamy mega hot, nawet najmłodszy ale nic na siłę 😉  Wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 170 C przez około godzinę. Pilnuj żeby wierzch się nie przypalił, potrawy na słodko lubią zrobić się szybko czarne, taki urok karmelizacji cukrów 😉  Po tym czasie serwuj na gorąco z ryżem i plastrem ananasa lub jakkolwiek inaczej sobie wymyślisz 😉

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Karaibski kurczak, pomysł na obiad”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *