Kolorowe, nie typowe, pomidory
Są cudowne , niesamowicie wyglądają w sałatkach i surówkach ,a także na kanapkach. Zupa z żółtych lub zielonych odmian, wygląda jak poezja i zaskakuje jedzących…,a pizza z kolorowymi plastrami..mniam uczta, dla oczu i podniebienia .Świat bez nich był smutny.. 😉 Tak samo jak kolory, różnią je smaki , np zielone pomidory są bardzo słodkie i mocno pomidorowe ,a mało kto wie, że oryginalne smażone zielone pomidory są z zielonej odmiany ,a nie z niedojrzałych pomidorów , białe ( kremowe ) mają lekko owocowy posmak -wyraźnie wyczuwalny , czarne mają głęboki aromat i ciekawy balans słodyczy ..itd. Do tego niektóre maja cętki , zielone,złote lub metaliczne i są po prostu śliczne 😉 Namawiam do hodowli, tych różnych pod względem kształtu i koloru cudeniek ,są proste w uprawie ,dobrze owocują nawet w gruncie ,a urozmaicą nam troszkę oklepane zwykłe czerwone pomidorasy,które także nie są złe , tylko czasem troszkę nudne 😉 Na szczególną uwagę zasługują „Ola Polka” , „Golden Koengin„, „Cornabel”,”Green Susage” ,„Green Zebra” ,” Tigirella” ,„Perun” ,„Black Cherry” i „Noire de Crime” ( mój ulubiony) …i wiele innych których jeszcze nie hodowałam ,ale na pewno spróbuję… 😉
Niektóre nasiona dostępne : Centrum Zielony Ogrodnik