Kotlet selerowy nadziewany serem

5/5 - (58 votes)

Kotlet selerowy nadziewany serem

Kotlet selerowy nadziewany serem to smaczne danie , które skusi nawet mięsożerców. U nas w domu od jakiegoś czasu i od czasu do czasu , mamy jedno „wypożyczone”  dziecię wege  😉 Tak więc menu mocno się rozrosło i wzbogaciło o dużą ilość warzyw w różnych postaciach. Nie jestem zwolennikiem takiego typu żywienia ale muszę powiedzieć, że zwiększenie spożycia warzyw , a zmniejszenie mięsa jest całkiem ok 😉 Jak widać da się wszystko pogodzić i można jeszcze wyciągnąć korzyści z takiego mariażu 😉 Polecam , naprawdę smaczna potrawa , a w bułce z sałatą i sosem jako hamburger to już naprawdę pychota 😉

składniki na 4- 5 kotletów :

  • 1 średniej wielkości seler korzeniowy
  • 4-5 plastrów żółtego sera o ostrym wyraźnym smaku , np cheddar ( grubych na około 0,4 mm )
  • 1 główka czosnku
  • 2 kostki bulionowe warzywne lub bulion warzywny
  • sól ,pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej

Selera obieramy , tniemy na plastry około 1 cm grube . Wkładamy do garnka z wodą i kostkami warzywnymi lub do bulionu , dodając całą zmiażdżoną główkę czosnku . Gotujemy do miękkości . Wyciągamy z wywaru , studzimy . Wystudzone plastry osuszamy papierowym ręcznikiem , doprawiamy solą i pieprzem do smaku .



Pomiędzy każde dwa plastry wkładamy ser . Kotlet zanurzamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce . Podczas obtaczania lekko dociskamy kotlet , tak aby połówki się skleiły . Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub jako burgery w bułce 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *